IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook краде имената на германски градове

Рекламата в социалната мрежа е задължителна за всеки уважаващ себе си град. Но фен страниците не могат да носят същите имена

17:02 | 26.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мюнхен бе принуден да преименува страницата си в социалната мрежа. <em>Илюстрация: Facebook</em></p>

Мюнхен бе принуден да преименува страницата си в социалната мрежа. Илюстрация: Facebook

Мюнхен няма право да се казва вече Мюнхен. Хамбург не може да се казва Хамбург. А германската столица не може да носи името Берлин. Поне не и във Facebook. Един град не принадлежи персонално на никого, обяснява онлайн мрежата, а в случая с Мюнхен налице са и първите конкретни последици.

В следващите няколко дни и седмици потребителите ще трябва да станат свидетели на това как страницата на Мюнхен ще смени името си. Интернет порталът принуждава операторите на страниците – в повечето случаи градската управа или туристически дружества, които се занимават с маркетинга, да преименуват страниците си, потвърждават редица засегнати градове пред DPA.

За тази цел ще бъде даден срок от три седмици. В противен случай тяхната страница е заплашена от изчезване от мрежата. Градовете протестират, тъй като за тях Facebook отдавна се е превърнал в безценен рекламен инструмент.

"Никой не може да представлява географско място", се казва в раздела за помощ на Facebook, към който насочват от пресслужбата, за да оправдаят наредбата. Една страница трябва ясно да се отнася до организация - като например "Ню Йорк - Офис на кмета" или "Лок Сабха - парламентът на Индия". Но след като никой не може лично да притежава даден град, той не би могъл да се представлява също така еднолично във Facebook. В противен случай "администраторските права ще бъдат отнети".

А че социалната мрежа не се шегува с тази заплаха, стана ясно по-рано през тази година. Само за един ден страницата на Мюнхен във Facebook се изпари. Изведнъж стана офлайн, заедно с около 400 000 свои "приятели".

„Това стана изведнъж – като гръм от ясно небе", казва Лайош Шери, управляващ директор на градския портал München.de. Не е имало предварителна обява, че това може да се случи. „Мисля, че просто нямахме късмет, че ние сме първите засегнати."

И така, в средата на юни се осъществи кризисна среща между операторите на страниците на големите немски градове и Facebook.

"Всички неуредени въпроси, свързани с имената на страниците, трябва да бъдат изяснени“, се казваше в поканата на Facebook за срещата. За градовете обаче става дума за нещо много по-ценно - те искат да избегнат съдбата на Мюнхен и да запазят своята страница с фенове жива.

Берлин има 1,3 млн. фена

Подобна съдба ще засегне особено много Берлин – с около 1,3 млн. фена столицата логично има най-многобройната страница в социалната мрежа сред всички немски градове.

„За нас това е изключително важен канал", казва Катарина Дрегер от градския маркетинг отдел на Берлин. "Никой модерен град не може да заобиколи социалните мрежи". По подобен начин мисли и Колер Торалф, говорител на портала Hamburg.de, който седи зад Facebook страницата на Хамбург. "Да не сме във Facebook не е опция за нас".

Социалната мрежа използва това, че е удобен и незаменим маркетингов инструмент. Защо обаче тъкмо през тази година започват дискусиите за имената на страниците, остава неясно. Подобни имена съществуват от години. Берлин например е създал страницата си още на 4-и април 2008 г. Но за засегнатите и този въпрос остава на заден план – важното е страниците да останат онлайн, смятат всички.

И така германските маркетолози и градски управи си блъскат главите в усилията си да измислят нови и приемливи имена. „Искаме нещо, което да звучи международно“, казва Дренгер от Берлин. „Имаме различни идеи“, смята и Кьолер от Хамбург.

След спирането на страницата и Мюнхен намери някакво решение. Първоначално страницата бе спасена след три седмици отсъствие с името „Градски портал Мюнхен“, след което бе преименувана на „München.de“, като междувременно загуби няколко хиляди фена.

Сега и други градове се опасяват, че след преименуването си може да загубят привърженици. „Хората не харесват промените“, казва Кьолер. „Трябва внимателно да следим как те ще реагират, ако някога в таймлайна им се появи ново име“.

Все пак срещата с Facebook е донесла и положително решение: поне в своите URL-и градовете могат да се казват така, както се казват в действителност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mirotworec
преди 12 години
След като Фейсбук, узурпира и започна да прави пари от едно от основните права на хората - да общуват по между си. Сега ще започне да капитализира завзетия сегмент .... ще е интересно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още