IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцките амбиции на Deutsche Telekom могат да приключат с кошмар

Германският концерн продава активите си в Европа, за да си осигури свежи постъпления

13:29 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцките амбиции на Deutsche Telekom могат да приключат с кошмар

Спасителен план

Вчера турският концерн Turkcell Iletisim Hizmetleri AS опроверга официално публикация на наш седмичник, че е взел решение за наддаване за Globul. Информацията гласеше, че турският оператор може да бъде сред потенциалните участници в търга.

През миналата седмица Андонис Самарас положи клетва като министър-председател на Гърция, четвъртият поред премиер от ноември насам.

Изпадналата в дълбока криза страна успя да си осигури втори спасителен план за тази година от ЕС и МВФ, като общата сума на пакета за спасяване възлиза на 240 млрд. евро. С програмата за спасяване Гърция се задължи да намали бюджетния си дефицит до 7,3 процента от брутния вътрешен продукт през тази година от 9,3% през 2011 г., както и да намали основния си дефицит, който изключва лихвените плащания, до 1% от 2,4% през 2011 г.

Рефинансирането на ОТЕ е обезпечено до 2013 г. и подразделението може да започне допълнителна продажба на активи, за да генерира постъпления, заяви през миналия месец главният финансов директор на Deutsche Telekom Тимоти Хьотгес.

Международен ръст

Отстъплението на Deutsche Telekom от някои европейски пазари бележи промяна от по-ранната ѝ стратегия. След придобиването на дела в ОТЕ през 2008 г. Оберман заяви пред инвеститорите, че възнамерява да продължи растежа в международен план.

„През 2000 г. по-малко от 20% от общите ни приходи се дължат на бизнеса ни зад граница", каза Оберман по време на годишната среща на акционерите на компанията в Кьолн през 2008 г. "В рамките на няколко години делът, който се генерира извън Германия, би могъл да съставлява две трети или повече".

А през миналата година временният ръководител на европейския бизнес на Deutsche Telekom Роланд Малер заяви, че операторът планира да осъществи придобивания, за да се превърне в абсолютен лидер на пазара и да комбинира успешно предлагането на фиксирани и мобилни мрежи.

Нито едно придобиване не бе направено, а конкуренти, сред които France Telecom SA и Telefonica SA започнаха продажби на някои европейски операции, за да изплащат дълг и да осигурят плащания на дивиденти.

Продавай всичко – навсякъде

Deutsche Telekom се опита да продаде своята дъщерна компания в САЩ T-Mobile USA на AT&T Inc. за 39 млрд. долара през миналата година, преди да се откаже от сделката заради съпротивата от страна на местните антимонополни органи.

За да осигури свежи постъпления германската компания проверява опциите и за продажба на своите 50% в британската компания Everything Everywhere, заявиха още през февруари запознати със случващото се източници пред Bloomberg.

Основаната през 1949 г. OTE има заем за 445 млн. евро и револвиращ кредит за 312 млн. евро, който ще изтече през септември. Компанията също така има и напълно изтеглен револвиращ кредит от 900 млн. евро и облигации за 1,24 млрд. евро, дължими през 2013 г.

През миналата година компанията отчете печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации за около 1,7 милиарда евро. Globul приключi 2011 г. с 2,6% спад в приходите, a печалбата преди лихви, данъци и амортизации на компанията за цялата 2011 г. намалява с 9,3% до 156,2 млн. евро.

Запитан за бъдещето на OTE през май Хьотгенс отговори, че „в крайна сметка гърците винаги ще се нуждаят от доставчик на телефонни разговори". Бившият национален монополист прави почти 70% от приходите си от гръцкия пазар.

Европейската дългова криза предизвика спад на стойностите на активите в цяла Европа, като покани инвеститори като мексиканския милиардер Карлос Слим, чиято America Movil SAB придоби дялове в холандската телефонна компания Royal KPN NV и в Telekom Austria. Все пак в Deutsche Telekom е малко вероятно да се възобнови дебатът за придобивания, твърди Андрес Болумбуру, анализатор в Banco Sabadell в Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още