IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млади южнокорейци се изживяват като кибер пазители на националната сигурност

Става дума за дигитална отбрана – онези, които възхваляват Северна Корея в мрежата, са заплашени от затвор

15:52 | 25.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Южкорейците са заплашени от затвор, ако възхваляват в интернет политиката на Пхенян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Южкорейците са заплашени от затвор, ако възхваляват в интернет политиката на Пхенян. Снимка: Ройтерс

Радост за „Единственият часовник“

Тайните служби естествено имат различна гледна точка и възнаграждават информаторите с часовник, който се превърна в популярен аксесоар сред младите хора. Наричат го "Единственият часовник", по аналогия на "Единственият пръстен" от трилогията „Властелинът на пръстените". Ма и 17-годишният Парк Ин Беум вече са получили часовника си. Парк заявява, че е бил много щастлив, когато часовникът е пристигнал заедно с благодарствено писмо от тайните служби. „Защото знам, че правя нещо правилно".

Много от активистите казват, че обстрелът на южнокорейския остров от Северна Корея през 2010 г., е бил причината да се включат в тази програма. Това беше първата атака срещу цивилна територия на Южна Корея от Корейската война насам. "Мислил съм сериозно за това какво мога да направя за моята страна," заяви Парк. През ваканцията си за два или три часа на ден той проверява сайтовете в мрежата, търсейки симпатизанти на Северна Корея.

Консервативното правителство, което е на власт от 2008 г. насам, има по-твърда линия срещу симпатизанти на Северна Корея. През миналата година са били блокирани 187 акаунта в Twitter и други социални мрежи, които са били счетени за твърде положителни за Северна Корея. В допълнение са били отстранени повече от 79 000 публикации в интернет - около 40 пъти повече, отколкото през 2008 г.

„Twitter е оръжие“

През 2010 г. са били обвинени 52 заподозрени. Около 20 са осъдени, от които седем са получили присъди, както обяви бивш депутат, цитирайки Министерството на правосъдието. Подробности за броя на присъдите заради прослава на Северна Корея обаче министерството не дава.

В интернет хиляди активисти с гордост представят съдържанието на просевернокорейските постинги, които са пратили на властите. Те са много активни и в Twitter, където спорят с поддръжниците на политиката на помирение със Северна Корея. "Twitter не е средство за комуникация, а оръжие", казва 16-годишен студент, който отказа да съобщи името си, за да не стане обект на враждебност от страна на симпатизанти на Северна Корея.

Ким Чен Бо, член на „Адвокати за едно демократично общество“, казва, че е бил възпитан в антикомунистически дух, но не разбира защо студентите и учениците следват призива на правителството без никакво колебание. "Бих искал да им кажа, че те трябва да изслушват и други становища", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 12 години
хахахаха ужас, цензура в интернет, лов на вещици, присъди......пък аз си мислех, че само в Русия, Китай и България може да стане такова нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
Е*ати откачалницитеЕдин вид съвременнен Хитлерюнген
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 12 години
А едно време в Южна Корея студентите вдигаха бунтове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още