IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млади южнокорейци се изживяват като кибер пазители на националната сигурност

Става дума за дигитална отбрана – онези, които възхваляват Северна Корея в мрежата, са заплашени от затвор

15:52 | 25.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Южкорейците са заплашени от затвор, ако възхваляват в интернет политиката на Пхенян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Южкорейците са заплашени от затвор, ако възхваляват в интернет политиката на Пхенян. Снимка: Ройтерс

За 26-годишната южнокорейка Ма Хон Джо Google е не просто търсачка, а Twitter не е само средство са комуникация. За Ма и хиляди други млади консерватори в Южна Корея това са важни оръжия в битката срещу симпатизантите на Северна Корея в мрежата, пише в свой репортаж германската агенция DAPD. 

В свободното си време Ма, с помощта на Google, претърсва блогове, видеа и други постинги, в които южнокорейците възхваляват комунистическата Северна Корея. През миналата година тя е пратила на специалните служби над 30 постинга, обозначени от нея като опасни и които могат „да промият мозъците“ на нейните сънародници. С термини като „Велик водач“ или „Слънцето на Северна Корея“ Ма претърсва мрежата. Когато намери нещо, праща линка заедно с моментна снимка на екрана на властите.

Тайните служби използват информацията, за да разследват възможните нарушения на Закона за националната сигурност. Той забранява, наред с други неща, да се хвали или прославя Северна Корея. Нарушителите са заплашени с до седем години затвор. Северна и Южна Корея технически са все още във война, защото въоръженият конфликт от 1953 г. не завърши с мирен договор, а само с прекратяване на огъня.

Десет месеца затвор

Броят на съдебните преследвания по Закона за сигурността се е увеличил през последните години. Присъди е трудно да бъдат постигнати, но не е и необичайно да се стигне до там. През септември 2011 г. 43-годишен кореец бе осъден на десет месеца затвор, защото е ръководел просевернокорейски сайт и в повече от 300 текста и шест видео клипа е възхвалявал Северна Корея.

Младите националисти, като Ма, разбират самите себе си като кибер пазители на националната сигурност, които трябва да защитават интернета от проникване на севернокорейски идеи. Те изискват стриктното прилагане на законите за сигурност, който според оценката на критиците ограничава твърде много свободата на изразяване.

Активистите са "манифестация на заблуден патриотизъм", казва директорът на фондацията за човешки права Saram Парк Лий Гон. "В едно демократично общество трябва да сме в състояние да говорим за различни идеологии и становища".

Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 12 години
хахахаха ужас, цензура в интернет, лов на вещици, присъди......пък аз си мислех, че само в Русия, Китай и България може да стане такова нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
Е*ати откачалницитеЕдин вид съвременнен Хитлерюнген
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 12 години
А едно време в Южна Корея студентите вдигаха бунтове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още