IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google иска да увеличи контрола си над устройствата с Android

Концернът променя стратегията си и вече ще работи с до пет производителя едновременно

15:49 | 18.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google иска да увеличи контрола си над устройствата с Android

Google ще продава Nexus през собствен сайт

Новите смартфони Nexus няма да бъдат кодирани и ще могат да се ползват със SIM карти на различни оператори. Един незаключен телефон струва в САЩ средно със 150 до 200 долара по-скъпо от телефон на договор, а и потребителят така или иначе плаща и такса, за да говори. През април Google започна да предлага произведения от Samsung Electronics Galaxy Nexus за 400 долара през собствен сайт – двойно по-скъпо, отколкото през договор. Извън САЩ обаче това си е нормална практика на продажби.

За Google стратегията за заобикаляне на операторите има много ползи. Така например те понякога блокират някои приложения. Verizon Wireless не позволява например ползването на Google Wallet на продаваните от него Galaxy Nexus.

Освен това мобилните оператори често прилагат новите софтуерни версии твърде бавно и залагат на предварително инсталирани приложения по свой собствен избор. Без тях Google би могъл да пуска на пазара новите устройства с месеци по-рано.

Според Раджийв Чанд, ръководител изследвания в Rutberg & Co., “Android стана Дивият Запад, където разработчиците на приложения никога не могат да са сигурни дали приложенията им са съвместими с устройствата с Android”.

Чанд смята, че с новата си стратегия Google поема по пътя на Apple, за да създаде единна операционна среда за потребители и разработчици. Досега Google работеше над устройствата с Motorola, Samsung, Sony, HTC и Asustek Computer, както и с китайските ZTE и Huawei Technologies.

Google иска да се домогне до нови източници на приходи

Чрез тази стратегия американският онлайн гигант печели и нов източник на приходи. От всяко директно продадено устройство с Android компанията ще спечели до 15% от цената, смятат анализатори.

В момента Google печели парите си преди всичко с продажбата на рекламно пространство на уеб сайтове и мобилни приложения, включително собствената си търсачка. Тя е предварително инсталирана на повечето устройства с Android.

Във виртуалния си магазин Google Play компанията продава и приложения и дигитални медии, като книги, музика и филми. И в този случай Google може да запази по-голям дял от приходите, ако ги продава директно на потребителите.

Компанията очаква да има приходи от мобилни услуги от над 2,5 млрд. долара на година. Това би било равносилно на около пет процента от продажбите на концерна. В сумата са включени приходите от реклама на устройства на Apple, където търсачката на Google е предварително инсталирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още