IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google иска да увеличи контрола си над устройствата с Android

Концернът променя стратегията си и вече ще работи с до пет производителя едновременно

15:49 | 18.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google иска да увеличи контрола си над устройствата с Android

Американският технологичен гигант Google променя стратегията за собствената си мобилна операционна система Android. Заедно с производителите на смартфони и компютри концернът иска да получи повече контрол над устройствата. Визира се преди всичко конкурентът Apple, но се планира и намаляване на влиянието на производителите на телефони, пише Wall Street Journal.

В бъдеще Google иска да осигури на много производители едновременно достъп до новите версии на операционната си система и да продава директно устройствата до крайните потребители, твърдят запознати с плановете източници. Досега Google винаги разработваше с един производител примерно устройство и предаваше едва на по-късен етап софтуера на останалите фирми. Тези примерни устройства след това бяха продавани от мобилни оператори или търговци на дребно на потребителите.

Разширяването на директните продажби би трябвало да донесе на Google засилен контрол над приложенията и други програми на телефоните и таблетите с Android. В замяна, и съвсем логично, производителите ще имат по-малко влияние върху устройствата. Защото, докато се грижат за маркетинга и продажбите, те имат думата кои функции да бъдат вграждани в устройствата.

Този план ще създаде главоболия за някои производители. Google е на крачка от придобиването на Motorola Mobility Holdings. Другите компании се страхуват, че Google ще предпочете Motorola за тяхна сметка. Google отрича. С новия си план обаче компанията може да осигури на своята хардуерна дъщерна компания ранен достъп до новите версии на Android, което ще постави другите производители в неравностойно положение. Говорител на Google отказа да коментира тези опасения.

В момента Android е най-важната операционна система за смартфони, но сегашната стратегия ядосва онези компании, които не са избрани от концерна за производство на първите модели, разказват мениджъри от сектора.

Google ще си сътрудничи едновременно с до пет производителя

Сега Google планира да си сътрудничи едновременно с до пет производителя, за да разработи поредица от смартфони и таблети Nexus. Освен това Google планира да продава устройствата директно чрез собствен сайт на европейски, американски и азиатски потребители, вероятно и с помощта на някои търговци на дребно.

Устройствата ще са снабдени с новата версия на Android - Jelly Bean. До края на ноември цялото продуктово портфолио трябва да е налично за продажба. Освен това Google се надява така да събуди вниманието към новите таблети с Android, чиито продажби напоследък са засенчени от iPad на Apple и Kindle Fire на Amazon, разказва запознат със ситуацията източник.

Преди всичко в САЩ обаче продажбата на технологични устройства по интернет е трудна. Много потребители предпочитат да тестват лично на щанда таблетите и телефоните. Освен това покупката на смартфони през операторите е по-изгодна, защото те ги предлагат на по-изгодни условия при подписване на срочни договори.

Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още