IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроение за сделки завладя Силициевата долина

За три месеца само Facebook, Groupon и Zynga са придобили поне 21 компании

15:20 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Zynga е един от тримата много активни купувачи на компании в технологичния сектор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Zynga е един от тримата много активни купувачи на компании в технологичния сектор. Снимка: Ройтерс

След първото тримесечие Facebook направи най-големия си удар: за един милиард долара Зукърбърг купи Instagram. Придобиването се различава от предишните сделки по това, че технологията на Instagram е включена директно в мобилната стратегия на Facebook.

Целта - присъствието на мобилния пазар трябва да бъде засилено. И за други проекти Facebook се бръкна дълбоко в джобовете си. Калифорнийците от Менло Парк купиха за 550 млн. долара патенти на AOL, държани преди това от производителя на софтуер Microsoft.

Освен Facebook много активна в сделките със смяна на собствеността е и Zynga. При най-голямото придобиване в историята на компанията операторът на игри придоби през март производителя Omgpop за 180 млн. долара. Сумата надвишава 147,2 млн. долара, които Zynga плати през 2010 и 2011 г. за покупката на общо 22 компании. Zynga не пожела да даде конкретна информация за броя на сделките си през първото тримесечие, пише още WSJ.

Колко енергично пазарува Zynga разказва Роб Конибийр, рисков инвеститор от Shasta Ventures. Той е инвестирал в производителя на игри Wild Needle, който има само 20 служители и преди няколко седмици е бил купен от Zynga. Цена на сделката не беше обявена, но Конибийр дава като атестация на шефовете на Zynga бърза реакция и подаване на оферта, на която лесно може да се каже „да“.

„Zynga не може да си позволи да пропусне следващия хит", казва той. "Игрите имат определен срок на трайност, тъкмо затова Zynga трябваше да осъществи сделката".

Базираният в Чикаго портал за групови отстъпки Groupon е придобил за периода между януари и март седем компании – колкото и преди година. Но за разлика от Facebook или Zynga, компанията от Средния запад не харчи много средства. Groupon е придобила седемте компании за общо 28,4 млн. долара. Сред последните сделки е придобиването на разработчика за платени услуги Kima Labs от Сан Франциско.

Мениджърите на Zynga и Facebook искат да избегнат създаването на впечатлението, че вълната на придобивания продължава.

Главният изпълнителен директор на Zynga Марк Пинкъс заяви по време на конферентен разговор през април, че големите придобивания, като например на Omgpop, ще са редки. Основателят на Facebook Марк Зукърбърг влезе в същия тон по отношение на сделката за Instagram: "Ние не планираме много подобни сделки, ако изобщо имаме предвид някаква".

Но потенциалните кандидати за придобиване не са обезкуражени. Възможните стотици милиони долари може да разделят програмистите от техните мобилни хитове, казва Майк Оуе, ръководител на компанията за игри Red Robot Labs в Калифорния. Придобиването на omgpop от страна на Zyngа за 180 млн. долара ясно показва тази насока. Самият той вече е получил няколко запитвания за закупуване от по-големите компании.

Рисковият инвеститор Накач смята, че надеждите на основателите на интернет компании никога не умират: "В Силициевата долина царува оптимизмът. Чашата тук е винаги наполовина пълна".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още