IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иде ли времето за iBank

Коя е следващата сфера, към която ще се насочи Apple? В какво концернът може да вложи огромните си кешови наличности

09:08 | 28.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Списъкът може да се допълни с други интернет и телекомуникационни компании, които вече имат лиценз за банкова дейност. Те включват Deutsche Telekom с Click and Buy, японския гигант NTT DoCoMo, който придоби банката Werther. Според CBC News и канадският телеком Rogers Telekom иска да основе своя банка. Vodafone пък предлага система за мобилни плащания заедно с Visa. В допълнение, Amazon стартира в САЩ WebPay. Тази услуга позволява на клиентите да прехвърлят или получават пари от други клиенти на Amazon. Microsoft също се хвърля в сегмента на мобилните плащания. Или поне за това намекват появи се наскоро обяви за работа за подобни длъжности. От Германия пък Otto Group иска да се конкурира с Paypal и за тази цел основа Yapital Financial AG Bank, пишат немски медии.

Предефиниране на правилата на играта?

И така, Apple в никакъв случай няма да е първият нов играч в силно конкурентния сегмент на мобилните и електронните разплащания. Новата конкуренция за традиционните доставчици на финансови услуги обаче ще се сблъска една в друга, ако компаниите не се договорят за общи стандарти. Много различни технологии се наслаждават на първите приложения, но объркват потребителите. Не трябва да забравяме и търговците на дребно, които решават на края, как да се плаща на касите.

Но от Apple се очаква да направи точно това, което концернът прави всеки път, когато влиза в нов сектор: предефиниране на правилата. Традиционната финансовата индустрия наблюдава тези трендове в сравнително отбранителна позиция. Това със сигурност може да се окаже грешка.

На Apple може да се вярва, че ще се намеси с някой от следващите си разрушителни продукт в Banking 1.0. Много истории се разказват и до днес как Apple е бил осмиван от страна на конкурентите при навлизането си в нови бизнес сфери. Много от тези конкуренти заливаха Стив Джобс с присмех и арогантност, но днес те вече не съществуват, или са променили основните си бизнес сфери.

Впрочем, домейнът www.iwallet.com вече е регистриран от компания, която е написала в бележка "This domain may be for sale". А iBank може да бъде намерена онлайн на адрес http://www.ibank.com. Физически тя е в Калифорния, на 344 мили от щаб квартирата на Apple. Поне засега, пише в материал за германския Handelsblatt Дирк Елзнер.

Каква е вашата позиция за кешовата наличност на Apple? В какво може да бъде инвестирана огромната сума?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vallman
преди 11 години
Очевидно голямата разлика между цена и себестойност е довела до напрупването на кеша, но затова причините са в зомбираните потребители и китайците, ядящи доскоро само ориз. Но темпа на нарасване на кеша ще се забавя. Скоро в Китай ще искат да ядат и мръвка...освен ориз, а Епъл трудно ще измислят нова революцинна технология за да запазят марджина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Persefona
преди 12 години
а аз мисля че скоро ще се превърнем в iWorld :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
or iBug ;-) Разбира се, може и да иде. Дано поне са по-прозорливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Vola.X
преди 12 години
След 2г. ще дойде времето на iBaLLOON :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още