IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новата Sopa се казва Cispa

Американски закон срещу „киберзаплахи“ може да доведе до следене на интернет потребители в целия свят

09:32 | 13.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сайтове като WikiLeaks могат да бъдат подложени на цензура, смятат правозащитници. Снимка: Ройтерс</p>

Сайтове като WikiLeaks могат да бъдат подложени на цензура, смятат правозащитници. Снимка: Ройтерс

Злоупотребата с информация от правителството може да бъде насочена към сайтове като WikiLeaks, които публикуват подобна информация. Доставчиците вероятно ще могат да блокират достъпа до WikiLeaks, ако желаят.

Според законопроекта дружествата ще могат да използват всички видове системи за киберсигурност, за да събират информация за заплахи за техните права и собственост. Тази информацията те могат да споделят с други компании и правителството на САЩ. И дори трябва да бъдат насърчавани да го правят. Откъсът приключва с думите „независимо от всеки друг закон".

В рамките на свой призив EFF заявява: „Няма почти никакви ограничения за това каква информация се събира и как тя може да се използва, щом дадена компания се позове на заплаха за киберсигурността си. Това означава, че компании като Google, Facebook, Twitter или AT&T могат да четат електронната ви поща и текстови съобщения, да изпращат копия от тях на други компании или на правителството, или да предотвратяват достигането на тези лични съобщения до получателите им“. От това засегнати ще са не само американските потребители, но и всички потребители на тези услуги по целия свят.

Компании или техни служители, които споделят или ползват такава информация, се освобождават от всякаква отговорност. Това вероятно означава, че засегнатите потребители на интернет няма да имат перспектива за успешен съдебен процес при нарушаване на неприкосновеността на личния им живот.

Веднъж годишно Privacy and Civil Liberties Oversight Board, вид надзорен орган, ще пише доклад, в който може да предложи подобрения за защита на личния живот и гражданските свободи.

По-важно е обаче друго: никоя компания няма да може да обменя данни. Всичко трябва да се случва доброволно, без никакви ползи за компаниите, които ще участват. Това обезсилва всички страхове, казват защитниците на Cispa.

Въпреки това вече има две онлайн петиции срещу Cispa, една от организацията Demand Progress, а другата - от Avaaz.org. Те вече са подписани от повече от 600 000 души от цял свят. Организации като "Репортери без граници" и Центъра за демокрация и технологии също вече се изказаха срещу Cispa.

А някогашните противници на Sopa Google, Twitter или AOL пък мълчат. Други, сред които Facebook и Microsoft, дори подкрепят изрично Cispa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още