IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Facebook плати 1 млрд. долара за приложение без приходи

Instagram регистрира цели 5 млн. сваляния в Google Play за първите шест дни

11:21 | 11.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Instagram стана интересна, след като пусна вариант и за Android. Снимка: Ройтерс</p>

Instagram стана интересна, след като пусна вариант и за Android. Снимка: Ройтерс

Instagram започва дейност на 20-и септември 2010 г. Още на първия ден има 30 000 потребители, които преработват и разкрасяват снимките си и ги разпращат на приятелите си. На този ден двамата основатели работели до 6 часа сутринта, за да обработят наплива. След шест месеца потребителите са 1 млн. Instagram има късмет – точно по това време Apple лансира своя iPhone4 с подобрена камера.

Един ден и любимецът на тинейджърите Джъстин Бийбър става потребител на Instagram, което веднага води до наплив на хиляди момичета към приложението. Както пише блогърът Ким Маи Къстлър в Techcrunch, агентите на Бийбър скоро поискали хонорар от компанията за това, че клиентът им ползва услугата.

Систром обаче отказва и Бийбър се отказва от услугата. И от това обаче основателите печелят популярност. Когато президентът Барак Обама на 24-и януари държи традиционната си реч в Конгреса, Майк Кригер е почетен гост на Мишел Обама. Кригер е бразилец по рождение и през 2004 г. се пренася в Калифорния, където е работил със студентската си виза. За първата дама той е прототип на висококвалифициран имигрант, от каквито САЩ спешно имат нужда.

Година по-рано Instagram печели нов инвеститор - Benchmark Capital. Финансовият инвеститор праща Мат Колер в управителния съвет на компанията, познавач на бранша, който преди това е работил като продуктов мениджър във Facebook.

Очевидно Колер е играл ключова роля в подготовката на милиардната сделка. Предишната седмица Instagram представи приложението си за Android (преди това системата работеше само с iPhone). И в понеделник сделката бе факт.

До тук с историята на двамата успешни предприемачи. Дали обаче това приключение ще се отплати на Facebook? Да се печелят пари с Instagram ще бъде трудно, защото са развлекателна реклама екранът на един iPhone е твърде малък.

Някои анализатори обаче твърдят, че след като скоро Facebook може да бъде оценен на 100 млрд. долара, 1 млрд. долара за такава сделка не са толкова рискована стъпка. В действителност високотехнологичната игра със снимки в момента е важен двигател в социалните мрежи. В тази сфера Facebook можеше да загуби аванса си. Точно това може би е логиката зад сделката, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Боже! Раят е "дошъл" на Земята, а ние не сме забелязали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още