IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Пейдж иска по-човечен Google

Компаниите прибягват до съдебни искове за патенти, когато са към края на жизнения си цикъл, смята директорът

17:39 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съоснователят на Google Лари Пейдж. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Съоснователят на Google Лари Пейдж. Снимка: Ройтерс

Пейдж съжалява за сегашните патенти конфликти в IT-бранша. „Много пари се харчат за адвокати, вместо с тях да се развиват прекрасни продукти за потребителите“.

Без да назовава конкретна компания Пейдж добавя още един вербален шамар: „Смятам, че компаниите прибягват до съд за патенти тогава, когато жизненият им цикъл е към края си и те не вярват сами в способността си да се конкурират по естествен път“.

Това обвинение може би се отнася по-скоро до Microsoft, отколкото до Apple, като се има предвид, че iPhone и iPad чупят рекордите по продажби и са „виновниците“ за това Apple да има парични резерви от около 100 млрд. долара и след разходите за адвокати по патентно право.

Патентната война на Apple срещу операционната система на Google Android пък освен всичко останало била и един вид „шоу“, заявява Пейдж.

„Смятам, че тя послужи на собствени интереси. Много компании се чувстват по-добре, когато знаят, че имат ясен конкурент, за да се концентрират върху него“. Той лично се прицелвал по-високо - „трябва да осъзнаваме кое е възможно и как светът може да бъде направен по-добър“.

Според публикуваната през есента биография на основателя на Apple Стив Джобс, той е бил до такава степен ядосан от приликата между iPhone и Android, че е обещал „ядрена война" срещу платформата.

Apple и производители с Android, като Samsung, Motorola и HTC, се съдят междувременно в много страни, включително и в Германия.

Google иска да придобие пионера в мобилната комуникация Motorola за по-нататъшно укрепване на арсенала си с патенти зад Android. Сега обаче Европейската комисия започна разследване след оплаквания от Apple и Microsoft за това, дали Motorola не злоупотребява със своите стандартни патенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още