IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp потърси спасение в бързо растящата тайванска компания Foxconn

Японският концерн продаде 10% от капитала си срещу 800 млн. долара, с които ще бъде подкрепен губещият телевизионен бизнес

13:49 | 30.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Sharp има нужда от спешна помощ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Sharp има нужда от спешна помощ. Снимка: Ройтерс

Apple няма причина да се радва

От новия алианс биха могли да се възползват и двете страни, когато става дума за преговори с Apple за конкуренцията с лидера в производството Samsung. Както Sharp, така и Hon Hai са доставчици на Apple.

Този ход може да причини у Apple чувство на неудовлетвореност, смята и Джийн Мюнстер, анализатор в Piper Jaffray. Съюзът ще засили Sharp. И Sharp може да стане конкурент на Apple, тъй като според вътрешни информации Apple работи върху телевизор, като окончателните планове още не са обявени. Мюнстер счита обаче, че каквато и да е форма на телевизионния бизнес на Apple ще вземе такова малко пространство, че "Apple може би няма да е толкова настъпателна в тази насока". Говорител на Apple отказва коментар.

Сделката ще допринесе за „увеличаване на силата на Sharp в LCD-развойната дейност", заяви директорът на Hon Hai Гоу във видео обръщение. Суровият бизнес климат, който отчасти се дължи на силната йена, е поставил новия му партньор в Япония пред голямо предизвикателство.

При сделката Hon Hai ще придобие и половината от 92,96%-ия дял на Sharp в LCD завода на Sakai в Западна Япония. Производственият цех, който отвори врати през 2009 г., е отговорен за трудностите, с които Sharp се сблъсква в LCD бизнеса. 12 млрд. долара са вложили японците в завода. Производствените методи са на върха на технологиите. И въпреки това Sharp не успя да намери купувачи за големи екрани. Търсенето на телевизори на вътрешния пазар намаля. Складовете са препълнени. Sharp обяви през февруари, че фабриката ще работи с половин капацитет.

"Hon Hai ще поеме половината от панелите в Sakai. По този начин загрижеността за по-голямо обезценяване на фабриката, ще бъде до голяма степен елиминирана", заяви Нобуо Курахаши, анализатор в Mizuho Investors Securities. Според Sharp сделката ще помогне да се гарантира стабилно търсене на произвежданите панели в Sakai. Те трябва да бъдат доставени през годината в складовете на Hon Hai.

Преимуществото на Япония вече е минало

Връзката между Sharp и Hon Hai е сигнал. Близкото взаимодействие, което характеризираше някога японския бизнес свят, вече го няма. И още нещо става ясно след сделката: властовите отношения в самата индустрия се променят.

Японските технологични компании успяваха да се съпротивляват продължително време на напредъка на чуждестранните конкуренти. Дори и тогава, когато силните им позиции в производството на електроника в световен мащаб през последните десетилетия се поразклатиха.

В разгара си те се считаха за въплъщение на вертикално интегрираното производство. Те правиха всичко в концерна - от проектирането до производството. Аутсорсинг на производството, по примера на Apple, въобще не бе подлагано на обсъждане.

Но след това дойде възходът на производители по поръчка, като Hon Hai, с легиони от евтина работна ръка. Той позволи на компаниите да се съсредоточат върху разработването и маркетинга на продуктите. Те контролираха веригата на доставки, без да се налага да откриват заводи.

Японците се опитват да се спасят сами

Когато през деветдесетте години японската електронна индустрия се препъна, компанията се обърна за помощ към вътрешността си. От страх, че значима технология ще достигне до азиатските конкуренти, в страната започна вълна от консолидация в областта на електрониката. Не се и обсъждаха спасителни планове, както е прието на Запад. Вместо това  японските компании създадоха мрежа на съвместни предприятия. Но загубите набъбваха. И сега японските компании за електроника не разполагат със сили, за да спасят родните конкуренти.

През 2007 г. например Sharp помогна на японския си конкурент Pioneer. Pioneer отчете значителни загуби в бизнеса с плазмени телевизори. Компанията отчаяно се нуждаеше от капитал. Когато положението се влоши допълнително, Sharp трябваше да отпише почти цялата сума една година след своята инвестиция. Компанията обаче все още остава най-големият акционер с дял от девет процента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Целия този анализ показва как, финансите уничожават технологии. В дъното на проблемите са икономическите и финансови проблеми заложени в системата, която всички копират. Китай обаче има собствена система и с нея унищожава и излапва производството на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
sirFaith
преди 12 години
абе незнам ... на село имаме шарп ....от '94 и световното , като още си работи перфектно. Вярно 3 дистанционни сменихме до сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
1914
преди 12 години
ще се берат ядове с тия експлоататори от Foxconn
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още