IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилен ход ли е решението на Apple да плати дивидент?

Компанията е на път да влезе в патентна война, а същевременно намалява "армията си", коментира технологичен анализатор

13:42 | 22.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И новият iPad предизвика истерия. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

И новият iPad предизвика истерия. Снимка: Ройтерс 

Колко болезнени може да бъдат придобиванията узна преди няколко години и производителят на компютри Hewlett-Packard. През 2002 г. компанията се сля със своя конкурент Compaq. Но милиардното поглъщане не се изплати, а профилът на компютърния гигант се сви до неузнаваемост. Преди две години най-накрая висшият мениджмънт на HP гласува за постепенното премахване на марката Compaq.

За да предотврати подобен развой, концернът от Купертино се въздържа от подобни сделки. „Apple не са склонни да вадят големия чек", заявява Деде. Когато става въпрос за придобивания, технологичният гигант залага на малки предприятия, като например на израелската компания за полупроводници Anobit, която бе закупена през декември за около 390 млн. долара.

„Става дума за това, чрез малки стратегически придобивания да бъде обезпечено необходимото ноу-хау, за да остане компанията иновативна“, казва анализаторът Робърт Ендерле. Продукти като iPod също произлизат от придобивания, като например софтуера за гласово разпознаване Siri.

Но решението от понеделник показва, че на Apple липсва ясна концепция за това как парите могат да бъдат употребени наистина добре. В момента Тим Кук се опитва да направи всичко по правилния начин. Но вместо да действа стратегически, концернът изкуствено вдига цената на акциите.

В нарастващата битка за патенти и таланти в технологичната индустрия дивидентите могат да отслабят компанията. „Apple е на път да навлезе в третата световна война, а същевременно намалява армията си", заявява технологичният анализатор.

Особено като се има предвид, че Google и Amazon - две компании, които и помежду си ще се борят за пазарни дялове, засега се въздържат от изплащане на дивидент. Подобно ограничение би било донякъде разумно. Защото веднъж изплатен дивидент след това трудно може да бъде върнат обратно в компанията.

Дивидентът ще отслаби Apple

В Apple са наясно с опасенията на анализаторите. „Дори и след тези инвестиции касата ни е доста препълнена", уверява главният изпълнителен директор Тим Кук. Главният финансов директор Питър Опенхаймер заяви, че са избрали тази двойна стратегия, „след като получихме мнението и на нашите акционери". „Искахме да останем достатъчно ликвидни, за да можем да сме подготвени за евентуални стратегически възможности“.

Но така концернът се сблъсква с още един проблем. Около две трети от паричните резерви се намират по сметки извън САЩ. Ако Apple иска да ги използва в САЩ, компанията ще трябва първо да репатрира милиардите, и да плати болезнени данъци върху офшорни печалби. Затова и средствата за големите придобивания се намират в страната.

Изглежда, че и това нервира Apple. Заедно с други големи корпорации, като Cisco, General Electric и Google, технологичният концерн от месеци лобира във Вашингтон, за да се наложат подходящи промени в данъчното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Да бе, да вземат да хранят третия свят. Ефекта от това е точно като при нашите *** - свикват на готово и после са тотално неспособни да започнат сами да се изхранват. Пък и помощите за третия свят са доказано неефективни. Тези на ООН и ЕС отиват основно при чиновници с шест цифрени заплати, корумпирани организации които крадат от тях и африкански диктатори които така изхранват армиите си и още повече подтискат населението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
След последните новини, че новия продукт прегрява, излишния кеш може да им потрябва спешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Явно, нова криза в жанра се е задала. Без да изоставя фокуса, Ябълката би могла, да дари, както дядо Бил Г., част от ненужния кеш, за спонсориране решаването на много глобални проблеми - така или иначе, бедните няма да купуват, докато са бедни - и да си осигури преимуществото да ангажира измежду дарените мозъци. Пък, било то в третия или в четвъртия свят.Обаче.Обаче, това е Америка, там мислят другояче и, ако не са в постоянен "двуцифрен ръст", някои го изживяват като трагедия.Ще ги видим, докъде ще я докарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Ей, няма угода. Като няма пари що няма, като има - какво да ги правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още