IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилен ход ли е решението на Apple да плати дивидент?

Компанията е на път да влезе в патентна война, а същевременно намалява "армията си", коментира технологичен анализатор

13:42 | 22.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И новият iPad предизвика истерия. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

И новият iPad предизвика истерия. Снимка: Ройтерс 

В съобщението, което Apple изпрати в нощта на понеделник, по изключение не ставаше дума за нов продукт. Но то се зарадва веднага на голямо внимание предвид бързо планираната пресконференция. Директорът на Apple Тим Кук искаше да даде дългоочаквания отговор на въпроса какво ще прави концернът с огромните парични резерви.

Почти 100 млрд. долара натрупа концернът през последните години благодарение на множеството си хит продукти, като например iPhone или iPad. Парите може се превърнат и в тежест. Анализаторите и инвеститорите настояват планината с кеш да бъде понамалена. Преди началото на конференцията те дадоха много идеи как да бъде направено това.

Спекулираше се за собствен мобилен оператор, както и за преместване на производството в родината. Обсъждано бе дори и създаването на банка на Apple. Решението обаче беше доста по-банално. От юли технологичният концерн ще плати на своите инвеститори дивидент. За първи път от 1995 г. насам.

„Имахме останали пари и си помислихме, че е правилно да ги споделим с нашите инвеститори", заяви директорът на Apple по време на конференцията в понеделник. Концернът отваря по този начин акциите си и към нови инвеститори, които могат да придобиват в портфолиото си само ценни книжа, които плащат дивиденти.

Освен това Apple ще започне през септември мащабна програма за обратно изкупуване на свои акции на стойност до 10 млрд. долара. Като цяло, по този начин паричните резерви се свиват до около 45 млрд. долара.

Изплащането на дивидент обаче няма да реши проблемите

Мнозина анализатори са разочаровани от решението. Защото то няма да доведе в действителност до облекчение. Смята се, че през следващите четири тримесечия Apple ще набере 75-80 млрд. долара свеж капитал и така отново ще попълни касата си.

Наблюдаващите отрасъла настояват за по-големи придобивания, за да се използват паричните резерви и да се подсигурят бъдещите двуцифрени темпове на растеж от миналото. За поглъщане се предлагат видео услугата Netflix, както и затрудненият производител на смартфони Research in Motion, или услугата за кратки съобщения Twitter. Дори и T-Mobile можело да бъде подходяща за покупка.

Apple обаче се намира пред дилема. „Продуктовата линия е тясно свързана“ казва IT експертът Кевин Деде от консултантската фирма Brigantine Advisors в Калифорния, цитиран от Financial Times. Придобиването на голяма технологична компани ще разводни според него портфейла и ще създаде големи главоболия на компанията в дългосрочен план.

Междувременно, появилите се спекулации за придобиване на интернет пионера Yahoo!, или дори на японския електронен гигант Sony, биха могли да се финансират от Apple, но биха унищожили внимателно изградената корпоративна култура.

Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Да бе, да вземат да хранят третия свят. Ефекта от това е точно като при нашите *** - свикват на готово и после са тотално неспособни да започнат сами да се изхранват. Пък и помощите за третия свят са доказано неефективни. Тези на ООН и ЕС отиват основно при чиновници с шест цифрени заплати, корумпирани организации които крадат от тях и африкански диктатори които така изхранват армиите си и още повече подтискат населението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
След последните новини, че новия продукт прегрява, излишния кеш може да им потрябва спешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Явно, нова криза в жанра се е задала. Без да изоставя фокуса, Ябълката би могла, да дари, както дядо Бил Г., част от ненужния кеш, за спонсориране решаването на много глобални проблеми - така или иначе, бедните няма да купуват, докато са бедни - и да си осигури преимуществото да ангажира измежду дарените мозъци. Пък, било то в третия или в четвъртия свят.Обаче.Обаче, това е Америка, там мислят другояче и, ако не са в постоянен "двуцифрен ръст", някои го изживяват като трагедия.Ще ги видим, докъде ще я докарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Ей, няма угода. Като няма пари що няма, като има - какво да ги правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още