IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук - мениджърът, който разбира акционерите

Наследникът на Стив Джобс в Apple постепенно променя корпоративната култура на технологичния гигант, коментира WSJ

13:42 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук отваря Apple към инвеститори и акционери. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Тим Кук отваря Apple към инвеститори и акционери. Снимка: Ройтерс 

„Това просто никога не беше на дневен ред", казва Джереми Глийсън, фонд мениджър в AXA Investment Managers. Решението от понеделник най-накрая създаде така необходимата прозрачност.

51-годишният Кук се счита за по-комуникативен от предшественика си Стив Джобс. Много служители също отбелязват, че корпоративната култура се променя. Кук наскоро проведе среща с всички служители, на която бяха дискутирани най-новите тримесечни резултати и бяха обсъдени критиките към условията на труд при доставчиците в Китай. Откакто е в центъра на вниманието на медии и активисти, Кук влезе в настъпление и защити пред медиите и инвеститорите политиката на компанията.

Тъкмо темата за парите в брой отдавна е чувствителен въпрос за Apple. При завръщането си в компанията през 1996 г. Джобс спаси Apple от фалит. Пред свои колеги той винаги е подчертавал, че е против връщането на пари на акционерите. След терористичните атаки от 11 септември той поиска да започне програма за обратно изкупуване, тъй като цената на акциите на Apple е била ниска, твърди човек, запознат с въпроса.

Но след като банките са изготвили план за това, той отхвърля идеята. За него е било по-важно компанията да може да произвежда с парите растеж. А едно обратно изкупуване на акции би ограничило възможностите на Apple.

Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, заяви в неотдавнашно интервю за CNBC, че Джобс го е попитал преди няколко години за съвет какво да прави с паричните резерви на Apple. Бъфет го е посъветвал да купува обратно акции, ако усети, че са подценени.

Дали новата прозрачност в офиса на Apple ще продължи и отвъд въпроса за паричния резерв, е неясно. Инвеститорите редовно се оплакват, че не получават никаква информация за плановете за нови продукти. Когато по време на конферентния разговор в понеделник акционер изрази подобно оплакване, Кук контрира: „Ние обичаме да говорим за нови продукти. Но не и по време на конферентен разговор“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още