IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решителната битка на Apple в Китай

Спорът за марката iPad навлиза в решителната си фаза, а решението ще има глобално влияние в индустрията

12:21 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на Apple в Китай. Снимка: Ройтерс</p>

Магазин на Apple в Китай. Снимка: Ройтерс

Proview Technology е регистрирала търговска марка iPad през 2001 г., девет години преди Стив Джобс да представи таблета. Производителят на дисплеи по собствени данни дори е разработил в същото време прототип на компютър за бърз достъп до интернет с плосък екран с тази марка.

През 2009 г. в малко и неизвестно дотогава предприятие с името IPAD се свързва с китайската компания и откупува името. Proview не е действала алчно и е искала само 55 000 долара за очевидно безценната дума.

По онова време Proview очевидно не знае, че зад IPAD се крие технологичният гигант Apple. Чрез използването на посредник концернът е искал да запази в тайна своя нов продукт. Apple обаче прави същинска грешка – посредниците сключват сделката с тайванското дъщерно дружество на регистрираната в Хонконг компания.

Точно това сега дава възможност на Proview да твърди, че континенталната част на китайския клон не е знаела нищо за сделката и следователно правата за китайския пазар никога не са били продавани. Адвокатите на Apple правят копия на електронни писма, в които основателят на Proview твърди, че централата одобрява продажбата.

Но съдията не взима предвид тайванските закони. Напротив, островната държава се смята за отделила се провинция с грешна политическа система.

Така че сега за Apple решението е въпрос на всичко или нищо. Висшият народен съд в Гуандун обикновено се счита за последна инстанция при процесите в търговското право. Наистина, остава и Върховният съд в Пекин, но той се произнася по принципни въпроси и вероятно няма да приеме прост спор за търговска марка, които се регулират от съществуващите закони. Apple преди това вече загуби съдебна битка в индустриалния град Шенжен.

По ирония на съдбата американците сами внесоха иска, за да получат правна сигурност. Но загубиха и сега голяма част от бизнеса им е заложена на карта.

Според адвокат Сейболд процесът може да трае между три и дванадесет месеца. Ако Apple загуби, в рамките на няколко дни всички iPad-и вероятно ще изчезнат от рафтовете на магазините и онлайн магазините в страната. И то една страна, която наскоро калифорнийците обявиха за ключов пазар.

Последна актуализация: 13:49 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още