IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще поскъпват акциите на Apple?

Борсовият скептик Едуард Забитски предвижда цената им, която скочи шест пъти за три години, да спадне наполовина след 12 месеца

12:49 | 22.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Докога ще поскъпват акциите на Apple?

Какво става в Китай

В продължение на години Забитски повтаря едни и същи проблеми в Apple. До този момент обаче това не бе причина за инвеститорите да продават акциите си - точно обратното. Какво още обаче се крие зад песимизма на Забитски?

През четвъртото тримесечие на 2011 г. Apple отново стана компанията, продала най-много смартфони в света. Но в Китай, където тази година ще бъде мината границата от 1 млрд. потребители на смартфони, Apple се срива все повече и вече е едва на пето място. Другите продукти са по-изгодни, а в Азия луксът все още не е стока, която може да се продаде лесно на масите. Но дори (или именно) във високия ценови сегмент могат да се печелят добри пари.  Вездесъщността на устройствата на Apple пък показва, че купувачите в тази държава не се влияят твърде много от цените или пък от икономическия климат.

Други анализатори считат предположенията на Забитски за преувеличено отрицателни. „На 270 долара акцията може да падне само в случай, че всички обявени през тази година продукти се окажат пълен провал. Тоест, ако след смъртта на Стив Джобс компанията загуби иновативната си сила", казва анализаторът Фрибел. „Но Джобс остави пълна торба с продукти, която би могла да стигне за следващите две години, дори ако компанията не работи по нови продукти“.

Също толкова невероятно му се струва маржовете да бъдат поставени под натиск: „Apple е машина за печалби“. Актуални документи на щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) обаче показват, че някои големи инвеститори са продали своите акции.

Фондовият мениджър Кенет Хебнер от Capital Growth Management в Бостън е продал всички свои 406 000 акции от Apple, които бе придобил през третото тримесечие на 2011 г. Марк Кингдън е намалил дела на акциите на компанията в своя Kingdon Capital Hedgefonds с една трета, като към края на миналата година фондът е притежавал едва 350 000 броя акции.

Стойността на цената на акциите на Apple се е увеличил шест пъти точно през тези години, през които повечето от другите книжа заради финансовата и дълговата криза познаваха само пътя надолу.

Тази история на успеха може да накара някого да забрави, че дори и акцията на Apple не е гаранция за печалба. Затова е добре от време на време да чуем аргументите и на някой скептик. Дали най-сетне ще се окаже прав? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Ами, вариантът е да продаваш в момента и да товариш /с макс.използване на информация/ активи от другите, следващи пазарни лидери. По-вярвам, че в думите му се крие истина /в смисъл, за средносрочните перспективи и порядъка на измененията/ но, кога точно тези изменения ще настъпят, и Господ може да не знае. Не вярвам чак такова стратегическо предимство да имат Apple, че да се различават качествено от останалите. предполагам, до половин-една година, ще имаме плато и дори известен спад. Колко точно "известен" ще е, обаче, не е известно. - Тъй, де ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Отговорът е *** и съвсем ясен - доката се намери някой друг по-умен и креативен от ябълкаджиите...Нещо друго да има като възможност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
P/E им е трепач.. гореща акция като тяхната може да понесе P/E до 100, което прави капитализация трилиони... въпрос на печатане от страна на ФЕД.. докато има горещи долари ще има и за горещите акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Ясно е, че все някога като минимум ще спре да расте цената, но въпроса е кога.Този "анализатор" все някога ще познае, но печалби се правят ако знаеш кога.Същото е и с Рубини от 10-12 години предвещава криза и накрая - бил я предвидил. Ами нормално в икономиката е средно на всеки 7-8г. да има криза.Но след 2009 Рубини не спира да обяснява колко е зле и как няма нищо да се прави, а ето че доста страни успяха да преодолеят кризата, а световната икономика си е все в растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още