IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще поскъпват акциите на Apple?

Борсовият скептик Едуард Забитски предвижда цената им, която скочи шест пъти за три години, да спадне наполовина след 12 месеца

12:49 | 22.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Докога ще поскъпват акциите на Apple?

„Apple ще има проблеми с растежа"

До публикуването на материала германският Handelsblatt не успява да вземе интервю от Забитски. Получава само едно кратко съобщение - „Получих силна обратна връзка за позицията ми спрямо Apple“.  Основаната през 1997 г. негова анализаторска компания ACI Research вече попадна под медийното внимание заради въздържанието по отношение на толкова гореща тема като Apple. А такива съвети той дава не от днес.

Предупрежденията му за край на властването на Apple губят актуалност, ако се вгледаме в предишните му прогнози. През април 2009 г. анализаторът прави предвиждането, че iPhone ще загуби преимуществото си заради навлизането на пазара на конкурентни продукти. „За първи път Apple ще има сериозни проблеми с растежа“. Акциите на Apple струват 125 долара.

Година по-късно, през май 2010 г., цената на акциите на Apple се е удвоила и вече е 260 долара. Забитски смята, че смартфоните със софтуера на Google – Android, ще отнемат лидерството на iPhone. Това ще накара компанията да намали цената, а от там ще се стопи и маржът. Освен това икономическата криза може да развали апетита на потребителите към подобни луксозни продукти. Анализаторът препоръчва да се заложи на падащ курс на акциите, като очаква те да достигнат цената от 126 долара. По онова време анализаторите на Wall Street очакват средностатистическа цена от 300 долара, припомня CNBC.

По-малко от две години след това стойността на акцията е почти двойно по-висока. Новото предвиждане на Забитски: 270 долара. По принцип той винаги очаква, че цената ще се свие двойно. В своите аргументи той винаги подчертава, че iPhone няма да може да остане дълго време флагман за печалби на Apple. Концернът за потребителска електроника Samsung произвеждал части за своя конкурентен продукт Galaxy Nexus за между 60 до 80 долара, а Apple – само за 25 долара. Така Apple щял да загуби ценовата война.

Последна актуализация: 14:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Ами, вариантът е да продаваш в момента и да товариш /с макс.използване на информация/ активи от другите, следващи пазарни лидери. По-вярвам, че в думите му се крие истина /в смисъл, за средносрочните перспективи и порядъка на измененията/ но, кога точно тези изменения ще настъпят, и Господ може да не знае. Не вярвам чак такова стратегическо предимство да имат Apple, че да се различават качествено от останалите. предполагам, до половин-една година, ще имаме плато и дори известен спад. Колко точно "известен" ще е, обаче, не е известно. - Тъй, де ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Отговорът е *** и съвсем ясен - доката се намери някой друг по-умен и креативен от ябълкаджиите...Нещо друго да има като възможност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
P/E им е трепач.. гореща акция като тяхната може да понесе P/E до 100, което прави капитализация трилиони... въпрос на печатане от страна на ФЕД.. докато има горещи долари ще има и за горещите акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Ясно е, че все някога като минимум ще спре да расте цената, но въпроса е кога.Този "анализатор" все някога ще познае, но печалби се правят ако знаеш кога.Същото е и с Рубини от 10-12 години предвещава криза и накрая - бил я предвидил. Ами нормално в икономиката е средно на всеки 7-8г. да има криза.Но след 2009 Рубини не спира да обяснява колко е зле и как няма нищо да се прави, а ето че доста страни успяха да преодолеят кризата, а световната икономика си е все в растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още