IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в Източна Европа избират интернет пиратството

Маркетинговите усилия за популяризиране на филми и музика не отговарят на възможностите за достъп до продуктите в по-бедните държави

09:15 | 18.02.12 г. 9
<p>
	Протестът срещу ACTA в София. Снимка: Ройтерс</p>

Протестът срещу ACTA в София. Снимка: Ройтерс

Това е една от основните движещи сили на  ACTA, чиито автори твърдят, че искат да осигурят нов потенциал на законодателната рамка за преследване на копирането и кражбата на интелектуална собственост. Техните опоненти обаче отговарят, че то ще ограничи свободата в интернет пространството и ще поощри цензурата.

Вече подписан от 8 държави, договорът изисква ратифициране от всички страни-членки на Европейския съюз до май 2013 г., което трябва да разчисти пътя за въвеждането му в сила от Европейския парламент. Но са налице съмнения дали това ще се случи.

Правителствата на някои страни вече се колебаят след многохилядните демонстрации и нападенията срещу правителствени уебсайтове от „хактивисти“, които се противопоставят на споразумението.

Германия, Чехия, Словакия, България, Литва и други отложиха ратифицирането, а няколко длъжностни лица вече заявиха, че то не може да бъде гласувано в тази му форма.

Посланикът на Словения в Япония се извини, задето го е подписал, докато полски депутати сложиха маските на Гай Фокс в парламента на страната, за да покажат, че споделят чувствата на противниците на споразумението, а премиерът Доналд Туск заяви, че не може да отхвърли варианта пактът да не бъде приет.

Критиците твърдят че споразумението е подготвено тайно, отразява единствено притесненията на собствениците на правата, текстът е неясен и може да доведе до масова цензура, както и че се концентрира само върху принудителните мерки.

Протестиращите се опасяват, че то ще превърне незаконното сваляне на продукти от нарушение в престъпление, за което се полага затвор, и ще позволи агресивен контрол, сравняван от мнозина с практиката на бившите комунистически режими.

То прави впечатление на нечестно, тъй като оставя на любителите на видео и музикално съдържание много малко опции да се присъединят към епохата на световните дигитални медии, смята Иван Бартош, председател на Чешката пиратска партия и активен участник в протестите срещу ACTA.

„Пиратството е причинено от недостъпността на стоката и слабия пазар“, твърди Бартош. „Определен процент от хората винаги ще свалят без разрешение, но останалите желаят да закупят съответния материал, ако е достъпен“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още