IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските хакери стават все по-дръзки

Китайски хакери са следили бизнес тайните на щатския концерн Nortel в продължение на десетилетие

13:03 | 15.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайските компании се шпионират взаимно, твърдят западни експерти. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Китайските компании се шпионират взаимно, твърдят западни експерти. Снимка: Getty Images News

В продължение на десет години китайски хакери са шпионирали централата на американския телекомуникационен концерн Nortel Networks. Завоевателите са изтеглили технически чертежи, научни данни, счетоводните данни и електронна поща на служителите, съобщава Wall Street Journal.

Отправната точка за атаката са били паролите на топ мениджърите, но с течение на времето хакерите са се внедрили все по-дълбоко в системата и са придобили широк достъп до фирмените компютри. Като първоначално място за незаконното навлизане са били идентифицирани китайските градове Шанхай и Пекин.

Този най-актуален случай на компютърни престъпления показва, че хакерите от Далечния Изток работят с още по-голяма целенасоченост, отколкото се смяташе досега и стават по-дръзки. Смята се, че годишните щети вече са достигнали няколко милиарда евро, пише германският Handelsblatt.

Според годишния доклад на агенцията за Федерална конституционна защита се вдига рязко и броят на кибер-атаките от Далечния Изток. "Широкообхватните електронни атаки с произход от Китай продължават", казват следователите в последната версия на доклада си. „На базата на техните характеристики за повечето от атаките срещу федералните власти и германската икономика може да се предполага, че са с произход от Китай".

Експерти от частния сектор потвърждават тази оценка. „Китайските институции имат значителни ресурси, като пари и персонал, за откриване на дупки в сигурността", казва Рене Гестенбергер, съосновател на германската охранителна фирма IT Trifense. Всяка година Китай обучавал голям брой отлично подготвени IT специалисти.

„Тези хора са изключително способни", казва Гестенбергер, който работи в Китай. Промишленият шпионаж е много вероятно да е поръчан от правителствените агенции, но често и частни конкуренти наемат хакерите. "Китайските компании се шпионират една друга в значителна степен", казва Гестенбергер.

Основната цел на атаките са техническите тайни на западните компании. Икономическите плановици на Китай понастоящем преследват стратегията да напаснат способността на собствените им компании към западните нива, а за това очевидно използват какъвто и да е метод.

Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Тепърва ще има какво да видим. Трябва да се развива защитата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още