IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Марк Зукърбърг стана приятел на президента

Лицето зад Facebook – 27-годишният Зукърбърг промени имиджа си, за да улесни борсовия дебют на компанията си

08:47 | 02.02.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px; ">Снимка: Ройтерс</span></p>

Снимка: Ройтерс

Второто по възраст дете от общо четири деца на стоматолог и психолог още в гимназията учи  френски, иврит, латински и старогръцки. С усмивка той твърди, че предпочита класически езици заради ужасния си акцент.

Връзките му с момичета и с жени изглеждат странно. Така например с любовта от колежа си Присила Чан, с която той през 2006 г. се мести заедно в Паоло Алто, той сключва следното споразумение: Те няма да започнат да живеят заедно, но той ще прекарва най-малко 100 минути на седмица с нея и поне веднъж в седмицата ще излизат заедно навън, тоест, ще се срещат извън дома или офиса на Facebook.

Приятелствата на Зукърбърг дълго време не бяха повлияни от опортюнизъм. Който е гледал  "Социалната мрежа" може да получи това впечатление, заради спора с Едуардо Саверин и проблемите с Дивя Нарендра и братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос. Дългогодишният спор все още не е напълно приключил. Правилни и грешни стъпки са имали и двете страни, същото важи и за морала.

Когато Едуардо Саверин през май 2008 подава ръка на близнаците и им се извинява, той казва: „Той ме прецака толкова, колкото прецака и вас". Биографът Мезрич, който е издал основата за филма, пише: "Всичко, което е заплаха, трябва да бъде отстранено от пътя, защото в крайна сметка значение има единствено Facebook". Онова, което за Зукърбърг бе просто забавно, се превърна в любовта на живота му.

Но тук има и морален аспект. Зукърбърг твърдо вярва, че светът ще стане по-добър, ако хората разкриват самоличността си в някоя социална мрежа. Заради тази прозрачност те ще действат по-отговорно и ще изграждат по-последователно приятелствата си. А това, че пътят до там е постлан с жертви от липсата на неприкосновеност на личния живот, се приема от Зукърбърг като необходимост.

Въпросът е: Може ли на 27-годишния главен изпълнителен директор на предполагаемо струваща 100 млрд. долара компания, да му бъдат приписани следните думи „Аз съм шефът, задник".

След IPO-то той със сигурност няма да може да говори така на акционерите си. Но той иска да "управлява с абсолютна власт Facebook", както пише Къркпатрик. Той никога не би използвал IPO-то, за да превърне активите си в пари в брой. Бизнес концепцията се основава на доверието на потребителите. На Зукърбърг спокойно може да му се вярва, че държи на визията си по-добър и по-отворен свят повече, отколкото на печалбата. Но не можем да сме сигурни дали това ще важи и за акционерите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 33 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
историята се пише от победителите; успеха лесно се обяснява рестроспективно , вски успял и преуспял гради собствената си митология а и света допълнително му помага от едно ниво нагоре... а това привлича ново и нови фенове, поклонници, биографи, клюкари , и тълпи... а на бунището на историята са много повече неуспелите някои може би и с по добри качества..но никой не пише за тях, а няма и какима една много хубава книга по темата , "Надхитрени от Случайността" от ННТ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 12 години
ми на президента ще му трябват доста пари,вярното е президента стана приятел на Марк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 0
melon
преди 12 години
много вероятно е да си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 0
GunMan
преди 12 години
Виртуалният бизнес вирее най-много в страната на виртуалните пари. Има нещо повече зад тези социални мрежи, но да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Приятели, нека да не се заблуждаваме, че това може да се направи тук!!!В бг няма начин как да плащаш в акции; няма как да не те проверят как опазваш личните данни, ако не ти вземат компютрите; Няма как тази мрежа да съществува в бг и МВР да не те обвинява, че организираш протести срещу властта и мнооооого други такива неща! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
dreamhell
преди 12 години
Каквото е постигнал Зукърбърг в Америка може да бъде постигнато навсякъде. Какво ти пречи да направиш същото и тук? Интернет е навсякъде - всичко опира до добрата идея в точния момент и правилната реализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
vembata
преди 12 години
Все пак е евреин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
melon
преди 12 години
Абе уникално е! Един младеж с талант и предприемчивост какво може да постигне в Америка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още