IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Марк Зукърбърг стана приятел на президента

Лицето зад Facebook – 27-годишният Зукърбърг промени имиджа си, за да улесни борсовия дебют на компанията си

08:47 | 02.02.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px; ">Снимка: Ройтерс</span></p>

Снимка: Ройтерс

Човекът зад промяната на имиджа е Елиът Шрейдж. Завършилият в Харвард адвокат и PR мениджър се прехвърля през 2008 г. от Google във Facebook. Шрейдж е считан за човек с добри връзки, дори и във Вашингтон, и понякога залагаше за шефа си дори и главата си. Когато през май 2010 г. критиките срещу произволните промени в настройките за поверителност ставаха все по-силни, не Зукърбърг, а именно Шрейдж беше онзи, който се извини на потребителите по време на часа за онлайн интервюта на New York Times.

Сам Сингър, PR експерт от Сан Франциско, обяснява полирането на имиджа на Марк Зукърбърг така: „За мен това означава, че той приема много сериозно ролята си на главен изпълнителен директор". Обучението за публични изяви вече дава ефект: Ако по-рано той заекваше и често също видимо се изпотяваше, в интервю през декември за предаването на CBS „60 минути" посланието му бе спокойно.

Всички наблюдатели отдават това на PR таланта на Шрейдж. Дори и когато на екрана се появи лентата на Дейвид Финчър "The Social Network", която описва Зукърбърг в доста тъмна среда, шефът на Facebook реши да не наема никакви външни професионалисти за кризисен PR, а да разчита на своите вътрешни стратези. Които успяха да наложат един по-скоро положителен портрет в New Yorker.

Следваше гостуване в шоуто на Опра Уинфри, където почти едновременно със старта на филма Зукърбърг обяви 100 млн. долара дарение за училищната система в Нюарк. Съвпадение? "Това напомня за началото на 19-и век ", казва бранд експертът Роб Франкъл. „Тогава PR агенцията на Джон Д. Рокфелер направи снимки на предприемача, докато той раздаваше десет цента на децата на улицата. Дали това бе съвпадение? Моля!“ Всичко е планирано в детайли.

Полираният образ на Зукърбърг вече е утвърден. Пример: Скандалът с агенцията Burson Marsteller, с която Facebook искаше да очерни конкурента си Google. Една кампания, при която медии и блогъри „откриват“ предполагаемо сериозно нарушение на неприкосновеността на личния живот в Google. Като клиент на клеветническа кампания бе заподозрян Facebook – имиджът на Зукърбърг обаче този път едва бе накърнен.

Все още е трудно обаче в търсенто на "истинската същност" на младия мъж да се различи истината от клишето и слуха от факта. Право ли е момичето, което в началото на "The Social Network" го нарича "задник"? Или той си остава относително скромен младеж, който е доста способен на истинското приятелство?

Учудващо малко се знае за детството и гимназиалното образование на Зукърбърг. За разлика от, да речем, живота на Стив Джобс, биографите тук едва могат да отбележат инциденти или анекдоти. Едно нещо е сигурно: Зукърбърг не признава друго, освен, че е гений и че всички около него знаят това.

Такова детство не е лесно, а изграждането на твърди връзки - също. Това обяснява вероятно вглъбяването му в себе си дори сред приятели и „неудобното му поведение", както е описано от биографа Бен Мезрич.

Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 33 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
историята се пише от победителите; успеха лесно се обяснява рестроспективно , вски успял и преуспял гради собствената си митология а и света допълнително му помага от едно ниво нагоре... а това привлича ново и нови фенове, поклонници, биографи, клюкари , и тълпи... а на бунището на историята са много повече неуспелите някои може би и с по добри качества..но никой не пише за тях, а няма и какима една много хубава книга по темата , "Надхитрени от Случайността" от ННТ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 12 години
ми на президента ще му трябват доста пари,вярното е президента стана приятел на Марк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 0
melon
преди 12 години
много вероятно е да си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 0
GunMan
преди 12 години
Виртуалният бизнес вирее най-много в страната на виртуалните пари. Има нещо повече зад тези социални мрежи, но да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Приятели, нека да не се заблуждаваме, че това може да се направи тук!!!В бг няма начин как да плащаш в акции; няма как да не те проверят как опазваш личните данни, ако не ти вземат компютрите; Няма как тази мрежа да съществува в бг и МВР да не те обвинява, че организираш протести срещу властта и мнооооого други такива неща! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
dreamhell
преди 12 години
Каквото е постигнал Зукърбърг в Америка може да бъде постигнато навсякъде. Какво ти пречи да направиш същото и тук? Интернет е навсякъде - всичко опира до добрата идея в точния момент и правилната реализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
vembata
преди 12 години
Все пак е евреин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
melon
преди 12 години
Абе уникално е! Един младеж с талант и предприемчивост какво може да постигне в Америка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още