IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Око за око, байт за байт

Арабските хакери и Израел пренесоха Близкоизточния конфликт в мрежата, като едната страна призовава за „кибер джихад“, а другата - за отпор на „кибер терора“

15:09 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Око за око, байт за байт

Израелците отдавна са готови за битка и при това ново предизвикателство. Журналисти от вестниците припомнят, че еврейската държава може да е малка, но е "хай-тек суперсила". И империята отвърна на удара - например под формата на хакерска група, която нарича себе си "IDF Team".

IDF е съкращение за Israeli Defence Forces, израелските въоръжени сили, но тези хакери са самозвани войници, които влизат в кибер войната от чист патриотизъм. "Нашето отмъщение ще бъде по-мощно от атаките ви", обяви един от войниците, „те ни обявиха война, но ние сме по-добре подготвени за нея".

Към тях ведага се присъединяват няколко съмишленици - хора, които наричат себе си "Anonymous 972", "Nuclear" или "Ханибал, хакерът". Последният разкри в писмо по електронната поща до израелския онлайн сайт Ynet някои неща за своята идентичност. „Аз съм много млад", казва той, "и съм евреин, който живее някъде в света, но не в Израел". Очевидно не самочувствието е онова, което му липсва: „Не бой се, Израел, ти си в ръцете на най-добрия хакер в света, а това съм аз", казва той и обявява „няколко големи изненади за арабите".

А те не се оставиха да ги чакат дълго. Ханибал, който се хвали с достъп до 30 млн. имейл адреса от целия арабски свят, преди всичко състави списък с имената и паролите на 30 000 потребители на Facebook в мрежата. Групата Nuclear публикува подробности за 4800 кредитни карти на жители на Саудитска Арабия, а екипът IDF пое отговорност за хакерските атаки над интернет страниците на борсите в саудитската столица Рияд и Абу Даби. Като пряк отговор на нападението над израелската служба за борба с наркотиците в края на миналата седмица последва и кибер атака срещу палестинска банка. "Ако не прекратите атаките си, ние ще парализираме вашата икономика", заплашиха еврейските хакери.

Израелското правителство също се опитва да атакува

Битката е разгъната с такава сила, че израелското правителство се почувства задължено да се намеси. Дан Меридър, отговарящият за всички тайни министър, се включи със сериозно предупреждение: „Атаки от отделни израелски хакери към хакери от Саудитска Арабия и други страни са неподходящо средство и не трябва да бъдат извършени от името на Израел", каза той.

Но и на него е повече от ясно, че страната трябва да се защитава. Защото отдавна вече не само гневни млади момченца се промъкват от детските си стаи в поверителни компютърни мрежи. Но дори и световните разузнавателни агенции стягат своите сили за това виртуално бойно поле. Доказателство за това е компютърният червей Stuxnet, който според New York Times бе създаден от разузнаванията на Израел и САЩ с помощта на Великобритания и Германия и през 2010 г. доведе иранската ядрена програма до болезнен крах.

И така – в целия свят силите се снаряжават за кибер войната. Jerusalem Post писа още в края на миналата година за амбициозния ирански план за достигане на световно господство в киберпространството с помощта на специална програма на стойност над 1 млрд. долара.

Но и Израел работи над създаването на "Cyber Task Force" и вече има 300 млади компютърни експерти, някои от тях още без завършено образование. Защото въпреки че атаките са тихи и без проливане на кръв, както каза наскоро депутат в Кнесета, те биха могли "да бъдат по-застрашителни от всяка една ракета“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още