IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook търси лобисти

Заради подхода си към потребителските данни социалната мрежа е под натиск и сега назначава повече лобисти, които може да забавят засилването на защитата на данните

11:12 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook търси лобисти

Наскоро Ричард Алън, главен лобист на Facebook за Европа, бе гост в Бундестага. С приятелско лице той изслуша федералния пълномощник за защита на данните и свобода на информацията Петер Шар и кимаше с глава през цялото време. И след това заяви: „Ние не искаме потребителите да може да използват Web 2.0 само ограничено защото имат законно наложени изисквания“. С Web 2.0 се има предвид Facebook, а със „законно наложени изисквания“ - защитата на личните данни, пише в свой анализ германският влиятелен вестник Die Zeit.

Появата на Алън е показателна за новата стратегия на Facebook за справяне с обществеността и политиката: да остане с твърда позиция по този въпрос, но да показва присъствие и да говори. Да беседва много. Затова в момента Facebook търси подсилване на екипа си.

Няколко нови служители за „обществена политика“ - това са всъщност лобисти, бяха назначени към екипа на Алън. В Берлин от пролетта Ева Мария Киршзипер работи като лобист на Facebook, търси се и допълнителна подкрепа за германската столица. От края на октомври в Брюксел лобистката дейност е активизирана от бившия германски евродепутат от социалдемократите Ерика Ман.

До 2009 г. Ерика Ман заседаваше в Европейския парламент, където се занимаваше предимно със законодателството за далекосъобщенията и се изказваше активно в полза на патенти и лицензи на софтуер. През 2009 г. тя не бе преизбрана и вместо това започна да работи за американската IT асоциация в Брюксел. Ман не е пожелала да говори с журналисти на Die Zeit. Но в Брюксел все още мнозина си спомнят за германката. И извън нейната парламентарна фракция тя се споменава като познавач на Европа и много компетентна. „Във Facebook са взела много добро решение с назначаването й“, казва член на парламентарната група. "Тя е много умна, а контактите й да трябва да са невероятни. На опонентите им ще стане доста трудно".

Ерика Ман има подобна кариера като Ричард Алън, най-известното засега лице на Facebook в Европа. Алън също е бивш депутат, той заседаваше между 1997 и 2005 г. в групата на либералдемократите в британския парламент и се бе специализирал в областта на технологиите, също като Ман.

Значително по-млада и по-неопитна е Ева Мария Киршзипер. Нейният последен работодател бе германската индустрално-търговска палата. Тя представлява компанията в течащите в момента дискусии с адвокати и представители на Министерството на вътрешните работи за неприкосновеността на личния живот. Очаква се тези разговори да преминат в доброволен ангажимент от страна на Facebook. На помощ на Киршзипер се очаква да бъде назначен по-стар и опитен колега. Търси се опитен служител, „някой, който може да говори с министерства“, заявява говорителка на компанията.

Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още