IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде след Стив

Стив Джобс беше Apple, Apple беше Стив Джобс. Със смъртта на визионера концернът загуби своя предводител, но остава по-силен от всякога

07:50 | 07.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Улицата пред магазин на Apple в Манхатън е застлана с цветя и снимки на Джобс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Улицата пред магазин на Apple в Манхатън е застлана с цветя и снимки на Джобс. Снимка: Ройтерс

Какво казват анализаторите за бъдещето?

И след смъртта на Джобс основаната от него фирма не само няма да залезе, но ще продължи да расте, смятат много пазарни наблюдатели.

Джобс наистина беше човекът с визионерските идеи, който пишеше концепциите за новите продукти, но успехът на Apple не бе само негово дело. И затова още при напускането му на компанията през август анализаторите бяха сигурни, че Apple ще продължи да бележи ръст.

„Резервната скамейка на Apple е много силна“, казва анализаторката Шанън Крос от Cross Research. Освен това стремежът към иновации и желанието винаги да си пред конкуренцията са предварително програмирани в Apple. „Стив Джобс инсталира в Apple култура за иновации“, казва Крос.

И Тери Конъли, декан в Ageno School of Business в Сан Франциско, вижда признаци за това, че концернът е успял „да съхрани ДНК от гения“.

Кук може да пести

При управлението на Кук през последните години Apple успя да отчете завиден финансов ръст. Когато през 2009 г. Джобс се оттегли по здравословни причини, курсът на акциите скочи със 62%. А през последното тримесечие Apple, отново при ръководството на Кук, продаде 9,25 млн. iPad и 20,3 млн. iPhonе, доста повече от очакванията на анализаторите.

При управлението на Кук Apple натрупа и 72,6 млрд. долара в кеш и борсови ценни книжа – пари, с които може да затвърди лидерството си на пазара на мобилни електронни устройства. А те ще останат обичани с или без Джобс, смята Майкъл Гартенберг, анализатор в Gartner Research. Потребителите ще продължават да купуват продуктите на Apple, защото те са на Apple, а не заради Джобс.

Сега със сигурност ще има период на преход, казва Гартенберг. Това обаче не означава, че Apple трябва или ще се промени из основи. А Конъли напомня, че и фирми като IBM, McDonald's или Ford са губили своите визионерски шефове. И Apple също не е обречен заради кончината на създателя си.

Вижте кои са останалите топ мениджъри в компанията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
Не съм от феновете на Епъл, но трябва да призная, че Джобс беше голям иноватор и мениджър. Дали обаче, наследниците му ще се справят по същия начин в тази бързо променяща се среда е доста въпросително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още