IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде след Стив

Стив Джобс беше Apple, Apple беше Стив Джобс. Със смъртта на визионера концернът загуби своя предводител, но остава по-силен от всякога

07:50 | 07.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Улицата пред магазин на Apple в Манхатън е застлана с цветя и снимки на Джобс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Улицата пред магазин на Apple в Манхатън е застлана с цветя и снимки на Джобс. Снимка: Ройтерс

Кои са непосредствените трудности?

Браншът се променя бързо. Особено по отношение на мобилните телефони. При платформите за смартфони операционната система на Google е ясен лидер. Тъкмо в САЩ, родината на Apple, Android става все по-предпочитан.

По време на премиерата през 2007 г. Джобс с право твърди, че iPhone е с години пред конкурентите си в бранша. Днес има множество устройства, като Samsung Galaxy S 2, които в по отношение на дизайна, технологията и софтуера са поне толкова добри.

А това, че Apple се чувства притиснат, може да се разчете в идеята на концерна да пусне за първи път изгоден телефон, за да се насърчи бизнесът в страни като Китай и Индия. Кук трябва да предотврати възможността Apple да стане нишов производител на скъпи смартфони.

Най-голямото предизвикателство пред новия шеф обаче са облачните услуги. Досега Apple имаше Mobile Me. Това предложение се грижи за това запазени на централни сървъри на компанията данни, като записи в календара или контакти, да може да се ползват на всички устройства на марката - iPhone, Mac или iPad и да се синхронизират онлайн. Услугата стартира през 2008 г., но и досега не може да се наложи.

Предвид растящия брой мобилни крайни устройства облачните услуги са още един аргумент за клиента при решението му каква система да избере. Google и Microsoft предлагат подобни услуги, но безплатно. Сега и Apple контрира с новата си безплатна услуга iCloud.

Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
Не съм от феновете на Епъл, но трябва да призная, че Джобс беше голям иноватор и мениджър. Дали обаче, наследниците му ще се справят по същия начин в тази бързо променяща се среда е доста въпросително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още