IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде след Стив

Стив Джобс беше Apple, Apple беше Стив Джобс. Със смъртта на визионера концернът загуби своя предводител, но остава по-силен от всякога

07:50 | 07.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Улицата пред магазин на Apple в Манхатън е застлана с цветя и снимки на Джобс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Улицата пред магазин на Apple в Манхатън е застлана с цветя и снимки на Джобс. Снимка: Ройтерс

В момента, тоест дълго след като ръководителят вече имаше диагнозата рак, концернът от Купертино е успешен както никога досега.

За комплексната картина обаче не трябва да пропускаме и критиката към империята на Джобс. Например работните условия в китайските фабрики на поддоставчиците, които често попадаха на първите страници на вестниците. При все успеха остава и малко съмнение. В крайна сметка именно Стив Джобс има последната дума за всичко. За всички стратегически решения, но и за такива, които в други големи фирми дори не стигат до шефа, като например кое копче за какво ще служи. Мениджърът на Google Вик Гундотра разказа веднъж как Джобс му се е обадил в неделя, само защото тонът на жълтото в една софтуерна икона не му е харесал.

И благодарение на доминиращата роля на понякога критикувания като диктатор Джобс Apple премина през историята без големи сътресения, характерни за други големи компании.

Джобс беше човекът за всичко – от дизайна до най-малкия технически детайл. Наследниците му на върха на Apple са по-скоро специалисти в собствените си области. Дори и Apple да остане успешна компания, истината е, „че Стив Джобс е незаменим“, обобщи снощи блогът "Cult of Mac".

Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
Не съм от феновете на Епъл, но трябва да призная, че Джобс беше голям иноватор и мениджър. Дали обаче, наследниците му ще се справят по същия начин в тази бързо променяща се среда е доста въпросително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още