IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Накъде след Стив

Стив Джобс беше Apple, Apple беше Стив Джобс. Със смъртта на визионера концернът загуби своя предводител, но остава по-силен от всякога

07:50 | 07.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Улицата пред магазин на Apple в Манхатън е застлана с цветя и снимки на Джобс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Улицата пред магазин на Apple в Манхатън е застлана с цветя и снимки на Джобс. Снимка: Ройтерс

В средносрочен план обаче екипът около новия шеф Тим Кук е изправен пред стратегическо решение, от което ще зависи по-нататъшното развитие на целия концерн. Ще продължава ли компанията да залага на продажбата на скъп премиум хардуер? В такъв случай Apple ще трябва да запази своето иновативно предимство и да предлага невероятни устройства.

Близкото минало вече показа, че компанията продължава пътя си и без Джобс. Защото през изминалите няколко години той беше болен за дълго време и то на няколко пъти, припомня Financial Times.

Когато през август 56-годишният Джобс се оттегли от концерна, избухнаха дискусии кое бе най-голямото му откритие. iPhone, който преобърна бранша на мобилните телефони и стана машината за пари на Apple? Или таблетът iPad, който пък промени начина, по който възприемаме таблетите? Не, уверяваха тогава някои експерти – най-голямото откритие на Джобс е самата Apple - компанията, която проектира, създаде и направи успешни тези устройства. 

Стив Джобс инсталира в Apple култура за иновации

С наследника си Тим Кук Джобс изглежда намери личност, с която Apple може да продължи да бъде успешна компания. Казват, че предприятието работи като ефикасна машина, която може да вади невероятни продукти без голямо усилие.

И все пак – Кук доказа през последните години, че като мениджър може да изгради феноменално ефективна фирма. Като визионер от калибъра на Джобс обаче не сме го виждали. Така че бъдещето ще докаже дали „ефективеността“ е достатъчна, за да се празнуват феноменални успехи – като тези на Джобс.

Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
Не съм от феновете на Епъл, но трябва да призная, че Джобс беше голям иноватор и мениджър. Дали обаче, наследниците му ще се справят по същия начин в тази бързо променяща се среда е доста въпросително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още