IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Лео Апотекeр трябваше да си тръгне

Стратегията куца, курсът на акциите е на земята, HP е уплашен от агресивните инвеститори, пише Wall Street Journal

16:09 | 29.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Особени големи са станали страховете в HP тъкмо по времето, в което Апотекер е трябвало да бъде уволнен<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Особени големи са станали страховете в HP тъкмо по времето, в което Апотекер е трябвало да бъде уволнен. Снимка: Ройтерс

„Много ясно заявихме защо имахме нужда от нов ръководител“, цитира Bloomberg говорителка на HP. „Бордът счита, че дейността на един главен изпълнителен директор в HP изисква и допълнителни способности, за да бъде развита стратегията ни“.

Новината за уволнението на Апотекер катапултира цената на акциите със 7%. Германецът обяви през август, че компанията му ще придобие британския софтуерен разработчик Autonomy, ще отдели бизнеса с компютри с възможността да го продаде и ще се сбогува с пазара на таблети. В резултат акциите се сринаха с 20%.

Сега HP очевидно се страхува от агресивни инвеститори и по-точно от софтуерния гигант Oracle, пише Bloomberg. Концернът на Лари Елисън, който при всеки изгоден случай подлива вода на HP, е силен конкурент, откакто придоби производителя на компютри Sun.

В действителност Oracle няма да може да използва много от HP, но оценяваният на 19 млрд. евро бизнес със сървъри би паснал добре на портфолиото му. Трима източници от Oracle са потвърдили пред Bloomberg, че софтуерният концерн се опитва да се приближи до HP. Но все пак оставало малко вероятно скоро Елисън да подаде официално оферта.

Oracle обаче не е сам в опитите си за сближаване. И Microsoft би могъл да има интерес поне към някои части на HP. Така шефът на концерна Стив Балмър би могъл да изгради един интегриран софтуерен, хардуерен и интернет концерн – кошмар за конкуренти като Apple.
 
Ако все пак в края на краищата Oracle подаде оферта, може да се стигне до голям реванш – заместникът на Елисън, Марк Хърд, беше начело на HP, преди да бъде изхвърлен от компанията заради секс афера и заместен от Апотекер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
HP са лидери на пазара на компютри. Те все още са компанията, която всяка година продава най-много компютри в света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nejchev
преди 12 години
"Посетители на HP Labs се учудват колко тихо и спокойно е в базата на най-големия в света високотехнологичен концерн."Apple имат по-висока пазарна капитализация, а IBM последните 18 години са номер едно по патенти!И как така HP станаха най-големия в света високотехнологичен концерн?И защо си сменят изпълнителните директори като носни кърпи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още