IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавната смърт на Blackberry

До смартфоните с Android и iPhone бившият символ на високия статус - Blackberry, едва намира място

12:47 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	RIM е в беда &ndash; от символа за висок обществен статус не остана и следа. Дори таблетът Playbook засега не спасява компанията. <em>Снимка: RIM</em></p>

RIM е в беда – от символа за висок обществен статус не остана и следа. Дори таблетът Playbook засега не спасява компанията. Снимка: RIM

В четвъртък и петък коментарите на пазарните наблюдатели варираха от простото „разочароващо“ до драматичното „Часовникът тиктака“. RIM би трябвало да добави буквата „G“ към наименованието си, подигра се с компанията IT журналистката Ингрид Лунден. В такъв случай борсовото съкращение щеше да бъде „GRIM“ (от англ. мрачен - бел. ред.)

А Blackberry вече трябва да се опълчи не само срещу iPhone на Apple, но и срещу все повечето смартфони с операционна система Android. За кратко време Android се превърна от операционна система с едноцифрен пазарен дял в един от водещите производители, докато делът на Blackberry в световния пазар на смартфони спадна през второто тримесчие според анализаторската компания Gartner от 19 на 12%. И това не е е всичко - Nokia и Microsoft, два милиардни концерна, се обединиха в усилието си да напълнят пазарите с мобилни телефони, задвижвани от Windows Phone7.

Актуалният спад в продажбите е най-силната аларма в историята на RIM. Въпреки че заради всички проблеми от началото на годината цените на акциите се свиха почти двойно, и в момента инвеститорите дърпат шнура за отварянето на парашута. В петък в предборсовата търговия цените на книжата загубиха още 20% от цените си.

Двамата изпълнителни директори Джим Балсили и Майк Лазаридис обещаха с железен тон, че ще успят да преобърнат тенденцията – с нови модели с тъч скрийн дисплей и с прехвърлянето към по-мощната операционна система QNX, която задвижва индустриални устройства и бордовия компютър на Audi – Audi Connect.

Прехвърлянето обаче отнема време, първите устройства с QNX ще се появят на пазара едва в началото на следващата година. А на бързия пазар на смартфони половин година всъщност означава цяла вечност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още