IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват сделката за патентите на Nortel

Вашингтон подозира заговор срещу мобилната операционна система Android на Google

17:26 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Американското министерство на правосъдието започна разследване на една от най-големите патентни сделки в историята, за да установи дали тя не е насочена срещу мобилната платформа Android на Google.

Преди няколко седмици консорциум от няколко компании, оглавяван от Apple, купи патентното портфолио на банкрутиралата Nortel, състоящо се от 6 хиляди патента, за около 4,5 млрд. долара. Както пише Wall Street Journal, разследването трябва да установи дали купувачите не планират патентни жалби срещу конкуренти, особено срещу такива, които ползват Android.

Още преди да бъде проведен търгът, в който участва и Google, властите предупредиха потенциалните купувачи, че ще разследват сделката, ако възникнат подозрения за противоречие с антимонополното законодателство, припомня вестникът.

В консорциума, придобил патентите на Nortel, освен Apple влизат още RIM, Sony, Microsoft, Ericsson и EMC. От другата страна на спора са Google и нейните партньори HTC, Motorola и Samsung, които са основните производители на смартфони с операционна система Android и също се бориха за придобиване на портфолиото с патенти. То съдържа права за ползване на техники в сферата на мобилните комуникации, 4G мрежите и полупроводниковите технологии.

На 11-и юни съдилищата в САЩ и Канада разрешиха сделката да бъде осъществена. Според Nortel транзакцията е била осъществена миналия петък. 



Представители на министерството на правосъдието вече са провели разговори с членовете на консорциума. Разследването обаче още не е станало обществено достояние, пише още Wall Street Journal. 

В патентната война Microsoft и Apple имат сходни цели. Софтуерният гигант на Бил Гейтс настоява за лицензни отчисления от компаниите, които ползват Android, за това, че операционната система използва някои нейни технологии. Компанията на Стив Джобс със седалище в Купертино пък иска забрана за употребата на технологии като например мултитъч, без които устройствата с Android не биха могли да конкурират iPhone.

Едновременно със съдебните битки, двете страни в спора "помпат патентни мускули". Докато Apple и Microsoft купиха интелектуалната собственост на Nortel, HTC преди дни закупи от своя страна GPU производителя S3 Graphics, който притежава съдебно решение, признаващо патентни нарушения от страна на Apple. Така  HTC може да използва този коз в патентната война с Apple. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още