IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиника ще лекува интернет зависими в Южна Корея

Все повече възрастни в азиатската държава занемаряват себе си и децата си, за да стоят пред компютъра

13:04 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Все повече хора се вманиачават на тема интернет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече хора се вманиачават на тема интернет. Снимка: Ройтерс

Когато Чой Хюн-Мин седне на компютъра, забравя за времето. Поне десет часа на ден той прекарва пред монитора. 16-годишният е един от няколко стотин хиляди корейци, които в южноазиатската страна официално за признати за интернет зависими, пише в свой репортаж германският вестник Die Welt.

Затова  Хюн-Мин се подлага на петседмична терапия в специализирана клиника за зависими от световната мрежа. "Save Brain Clinic" - първата клиника за зависими, бе открита в началото на май в Гонгю, на 120 км от столицата Сеул.

Южна Корея обръща все повече внимание на опасното пристрастяване към компютрите сред младежите. Зависимостта от интернет е смятана за клинично състояние в тази държава, се казва и в репортаж на BBC. Все по-висок става броят на възрастните в азиатската държава, които занемаряват себе си и децата си, за да киснат с часове пред компютъра, а това води до сериозни здравословни проблеми и дори до шокиращи смъртни случаи.

„Когато не съм в интернет, съм истински приятелски настроен към семейството ми. Но когато съм в интернет се ядосвам, като ми се обадят. Не знам защо, но е лошо. Опитвам да се оправя, но е трудно”, разказва малкият Канг Джи-уон, също настанен в клиниката. 

Тя се оглавява от психиатъра Ли Джиуон, според когото този вид пристрастяване се подценява.  "Това е наистина сериозно заболяване и родителите не трябва да се притесняват да водят децата си тук, преди да е станало твърде късно", казва  Джиуон. В най-тежките случаи след хилядите часове пред монитора пристрастените към виртуалната реалност вече трудно се вълнуват от реалния свят и изпитват истински и силни емоции само от виртуалния. Тогава двата свята за тях се сливат в един.

Терапията в клиниката обхваща психиатрична помощ, даване на медикаменти и специална терапия, която оказва влияние върху мозъка. Част от лекарите там смятат, че състоянието на зависимост е определено от това, че мозъкът не функционира нормално, също както при синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност например. 

Зависимостта от интернет е смятана за клинично състояние

Тестовете и лечението на заболяването струват между 408 и 1270 долара в зависимост от здравноосигурителния статус на лекуваното лице.

Но нека се върнем към пациента Чой. Манията му започва, когато е едва на девет години. "Онлайн игрите доставят удоволствие, интересни са и същевременно успокояват", казва той. "Мислите ми се въртят само около това как мога необезпокояван да играя с часове".

Веднъж се наложило да разбие прозореца на родителската спалня в апартамента им, за да се докопа до заключен там монитор. Друг път пък откраднал пари, за да може с часове да играе в обществено интренет кафе. При това се е хранил цяла седмица само с полуготови спагети.

Но има и много по-трагични случаи. Така например 41-годишен кореец и съпругата му бяха осъдени на две години затвор, след като бебето им вкъщи умряло от глад, докато те се забавлявали с часове в интернет кафе. Там в една онлайн игра те полагали грижи... за виртуално дете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още