IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на компаниите в Силициевата долина

Преди време банките правиха големите пари, днес те са заменени от технологичните концерни

14:27 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някои американски технологични компании могат само да се изсмеят на печалба от 5,4 млрд. долара. Толкова е спечелила за последните три месеца водещата щатска банка JPMorgan Chase. За същото време Microsoft може да се похвали с 5,9 млрд. долара, а Apple - със 7,3 млрд. долара. В света на технологиите днес се печелят наистина луди пари, пише в свой анализ германската агенция DPA.

Независимо дали става дума за iPhone на Apple, за софтуера на Microsoft или за процесорите на Intel, клиентите направо грабват продуктите от ръцете на хай-тек гигантите. Но и услугите, като например управлението на сървърни системи, са доста търсени, както показват финансовите резултати на IBM.

На какво се дължи това? И в кризата корпоративните клиенти оборудват своите офиси с високотехнологични продукти, а частните клиенти също не се отказват от модерни джаджи, независимо дали става дума за смартфони, таблети или конзоли за игра. Шефът на Apple Стив Джобс дори говори за "най-доброто ни тримесечие за всички времена".

Много от технологичните концерни дори не знаят какво да правят с толкова много пари. Apple например отделя цели 76,2 млрд. долара, с които иска за първи път да построи нова фирмена централа в калифорнийския град Купертино, която с гигантските си размери прилича на Пентагона, седалището на американското министерство на отбраната. 12 хил. служители ще приюти новият офис на Apple, който по своя външен вид прилича на космически кораб. 

Google инвестира парите си в нови служители. Интернет концернът ще вложи 39,1 млрд. долара в нови 6 хил. за тази година и вече назначени служители, като общият брой на работещите за компанията ще стигне 30 хил. души.

Но не само наложените технологични концерни печелят добре. Доста новородени в интернет света също процъфтяват, начело със социалната мрежа Facebook. Наистина печалбата й е сравнително скромна, но изгледите за бъдещ зашеметяващ успех са толкова големи, че инвеститорите заливат отрочето на Марк Зукърбърг с пари. Facebook също ще има нова централа в Силициевата долина.

Платформата за микроблогинг Twitter също има нужда от ново, по-широко пространство. Тук трябва да споменем и порталът за групово пазаруване Groupon и разработчикът на игри Zynga, които се стремят към бляскави борсови дебюти.

Добрият тренд на технологичния бранш има и едно неочаквано измерение за много обитатели на Силициевата долина: цените на имотите скачат рязко предвид тлъстите бонуси и пакети с акции, които много заети в сферата получават. Цената на еднофамилните къщи в Пало Алто, където са седалищата на Facebook и Hewlett-Packard, е поскъпнала с 20% за една година и сега средната им цена е 1,6 млн. долара. Останалата част на САЩ обаче все още е обхваната от имотна криза, пише още DPA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още