IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекламите от „Специален доклад“ на Спилбърг - реалност през 2012 г.

Докладът предрича революция в рекламния бизнес през следващите 12 месеца

17:04 | 28.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Рекламите от „Специален доклад“ на Спилбърг - реалност през 2012 г.

През 2002 г. хитовият филм на Стивън Спилбърг „Специален доклад“ плени въображението на милиони зрители за това, как може да изглежда светът в не толкова далечното бъдеще.

Сюжетът на филма се развива около специален полицейски отряд „PreCrime“, който предугажда кога ще бъде извършено убийство и така дава шанс на полицията да залови потенциалния престъпник, преди престъплението да се случи.

И все пак, за мнозина най-интересното „изобретение“ във филма бяха интерактивните реклами, когато героят на Том Круз се озова в един мол, пише BBC.

„Джон Андерсън!“, проговаря една реклама. „Точно сега би могъл да изпиеш един Гинес!“. Докато Андерсън върви покрай витрините, неговият свят се замъглява от нестихващия поток на адресирани лично към него реклами.

Действието на филма се развива през 2054 г. и въпреки че все още сме много далеч от епохата на „Специален доклад“, ново проучване разкрива, че реклами като показаните във филма са в доста напреднал стадий на разработка и че някои дори вече се използват.

Публикуван от британския Център за прогнози (Centre for Future Studies), докладът предрича революция в рекламния бизнес през следващите 12 месеца.

Проучването, поръчано от рекламната агенция за дигитален маркетинг 3MGTG, предвижда, че първата стъпка в тази посока ще са реклами, които се адаптират към нашите настроения.

Изследователите предвиждат свят, в който софтуер за емоционален анализ (emotion recognition software, ERS) може да разбере дали сте щастливи или тъжни и след това да ви покаже реклама, която е адаптирана към вашето емоционално състояние.

В Япония телекомуникационният гигант NEC вече е разработил система, която може да различава пола и възрастта на потенциалния потребител и да представи съответстваща на тази информация реклама.

След време тези таргетирани реклами могат да се развият допълнително, като не само ще разпознават настроението ви, но ще разполагат с информация за възрастта ви, интересите ви и вашия пол. Вероятен източник на тази информация ще са профилите в социалните мрежи.

„Стивън Спилбърг греши“, казва Даниел Стейнбичлер, изпълнителен директор на 3MGTG.

„Ще бъде още по-невероятно дори от това, което си е представял режисьорът. Вместо просто да разпознава клиента по име, технологиите ще позволяват рекламите да предлагат интерактивно преживяване“, казва той.

Подобно бъдеще тревожи активистите за защита на личната информация.

„Според нас това е индустрия, която досега изобщо не беше регулирана и затова се развиват някои плашещи технологии“, казва Александър Ханф от Privacy International.

„В ситуация сме, където границите между реалния и виртуалния свят все повече се размиват, а за момента не разполагаме с регулаторен или правен режим, който да ни защитава достатъчно добре“, допълва той.

Един от основните страхове според Ханф е относно това как се събират данните и от кого. Едно от предложенията е да се използва публично достъпна информация от социалните мрежи. Друго е да се използват сега съществуващи пазарни проучвания.

Ханф предполага, че интерактивното преживяване, предлагано от новите реклами, може да включва предоставянето на услуга в замяна на информация – практика, която вече се прилага. Публични места с Wifi мрежа изискват определена лична информация, за да можете да сърфирате в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Камен_Аврамов
преди 13 години
Човече, ти прочете ли си поста, след като го написа? Айде като няма от какво да се страхуваш, кажи си трите имена, адреса, дай един телефон, кажи къде и какво работиш и какво ти е работното време :) Кажи кое ти е любимото заведение, колко често го посещаваш и от кой магазин пазаруваш хранителни продукти и да видим дали нищо няма да стане. Ако не друго, ще те заливат ТОНОВЕ ш**ан спам. Е, къде съм се регнал в кой сайт не знам, ама на единия мейл вече една седмица всеки ден получавам по 6-7 мейла за някакви глупости. И заявявам - не искам никой да има достъп до личната ми информация освен хората/организациите, които по закон имат това право. Не искам *** и Пульо да ме пазят в нета, нито на улицата. Искам да се изолирам от скапаната система, и единствените хора, които знаят къде пазарувам, как съм си кръстил оная работа и кога ми е рождения ден да са приятелите ми и роднините ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
no-credit
преди 13 години
Активистите защитаващи криенето на личните данни е време да си сверят часовника. Вредите от това криене са много повече от ползите. Всъщност, ако изключим случаите на кражба на самоличност (което си е криминален прийом и технически проблем за идентификация и няма много общо с личните данни), то от криенето на лични данни имат полза предимно хора, които искат с нещо да ощетят останалите. Човек, който не ощетява останалите няма какво да крие. Още повече пък и да бъде насилван да го прави. Изобщо - това с криенето на личните данни е един анахронизъм, който е време да бъде преосмислен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още