IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал Джазира вбесява диктаторите в Близкия Изток, печели световна аудитория

Англоезичните емисии на Ал Джазира достигат до повече от 220 млн. домакинства в повече от 100 страни

13:17 | 25.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Ал Джазира вбесява диктаторите в Близкия Изток, печели световна аудитория

„Не вярвайте на тези подвеждащи кучешки медии“, каза либийският лидер Муамар Кадафи по-рано тази седмица, като нямаше предвид CNN или BBC, пише Bloomberg.

Арабските телевизионни канали Ал Джазира и Ал Арабия бяха заклеймени от диктаторите в Близкия Изток, чиято власт беше разклатена от масови бунтове – факт, който разкрива ключовата роля на тези медии във въстанията, обхванали целия регион - от Тунис и Египет до Либия и Йемен.

В началото на протестите в Египет, довели до свалянето 30-годишния режим на Хосни Мубарак, офисът на Ал Джазира в Кайро беше затворен от властите. Кадафи от своя страна ги заклейми като „най-големия враг“.

За няколко години Ал Джазира се превърна от регионална студийна телевизия в катализатор на промяна и световна медия. Въпреки че журналистите от излъчващата на арабски и английски телевизия понякога се държат по-скоро като участници в събитията, отколкото като обективни наблюдатели, медията печели все по-голяма аудитория в Европа и САЩ.

„Това е повратен момент за Ал Джазира“, казва Чарли Бекет, директор на отдела за медийни изследвания към London School of Economics.

Ал Джазира може да спечели зрители както прохождащата CNN на Time Warner със своите агресивни репортажи за Войната в залива през 1991 г.

Телевизионният канал, наред с излъчващия само на арабски Ал Арабия, се оказа достатъчно влиятелен, за да накара 68-годишният Кадафи да прекъсне едночасовото си „бръщолевене“ по държавната либийска телевизия на 22 февруари, за да заклейми начина, по който Ал Джазира предава на живо неговата реч, след като в ефир получи бележка от свой асистент.

Либийската държавна телевизия редовно показва репортажи на поддръжници на Кадафи, които хулят Ал Джазира. Според Human Rights Watch през десетте дни на въстанието в Либия са убити най-малко 300 души, но според непотвърдени данни жертвите надхвърлят 2000 само в източната част на страната.

Отразяването на протестите от Ал Джазира, която излъчва с подкрепата на емира на Катар, „разширява възприятията на хората в региона отвъд техните племена и нации до по-широкия контекст на Близкия Изток като цяло“, казва Клеър Ендерс, основател на на базираната в Лондон Enders Analysis.

Англоезичните емисии на Ал Джазира, които стартираха през 2006 г., достигат до повече от 220 млн. домакинства в повече от 100 страни.

Междувременно според документ, изтекъл в WikiLeaks, управляващото в Катар кралско семейство е използвало арабския канал на Ал Джазира като „неформален инструмент“ на външната си политика, предлагайки сделки с отразяването на определени събития в замяна на услуги.

Ал Джазира отхвърля това твърдение. Директорът на телевизията Уадах Канфар заявява, че „катарското правителство се държи на дистанция по модела, прилаган при други публично финансирани медии като BBC”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
MartialArt
преди 13 години
Естествено, че са подвластни на същите пороци. Пороците ни (заедно с все по-мъглявите ни ценности) са начина Запада за овладее Изтока. Ал Джазира е про западна в същината си и това според мен е явно. Може да не обслужва конюнктурните му интереси, но в дългосрочен план Запада се ползва от променената медийна среда в Арабския свят. Всъщност "революциите" там са само етап от процеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Ами, дали е обективна-не знам, но, тя успя да срине близкоизточния мирен процес тъй, както нито един атентат в светите земи не е успявал. Интересен ми е погледът на Рияд към тяхната дейност: Зад тях ли стои, подкрепяйки ги, срещу тях или "встрани", гледайки...сеир? В един момент, ще излезе, че изповядващите исляма са подвластни на същите пороци и лафът "не толкоз мен да е добре, колко Вуте да е зле", май, важи и за тях. Светът е откачил, наистина. Дано е за кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
GRio
преди 13 години
Ако на някого случайно не му е станало ясно, защо се появява тая "демократична вълна" в Северна Африка, както преди време мина през Ирак и която вероятно още дълго време ще се задържи в зоната, нека погледне статията за това, къде се петролните запаси (класацията ми изглежда правдоподобна).След това може да се замислите кои са най-големите заинтересовани от петрола.(ориентир - много потребители, малко запаси).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
GRio
преди 13 години
Pyramid, наистина ли вярваш, че Ал Джазира е обективна...? Има ли въобще истински обективни медии в днешно време? Има ли обективни хора..?Истината има много лица.Но опитът ни на балкански субекти би трябвало да подсказва, че е наивно да се има прекалено доверие (каквото и да значи това) в медиите... ;)"Демокрация" е дума, която твърде малко подхожда на днешния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Веднъж да съжаля, че не разбирам арабски. Но, види се, наистина неудобна информация разкриват, та, така да им е насъбрал Кадафито. Както и да е, тези момчета изведоха на бял свят слоеве, които така и щяха да си останат подземни, с всичката опасност от своето съществуване. Странна политика, ако погледнем от западна гледна точка, по отношение на тероризма, но, как, иначе, може да се балансира светът, ако нямаме пълноценен поглед и в/у най-тъмната му страна? Демокрация, която не отчита интересите на огромно мнозинство хора, би била непълноценна, скопена. Това означава, че, харесваме ги, или не, светът има нужда от Ал Джазира.Следователно, нека я приеме, каквато е, и едва след това, да се опитва /ако още го желае/ да я променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още