IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google - вашият нов мобилен оператор?

Според анализатори интернет гигантът върви в тази посока от години заради допълнителните предимства, които ще получи

15:39 | 04.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Google - вашият нов мобилен оператор?

От автомобили, които се движат без човешка намеса, до вятърни електроцентрали, безкрайните амбиции на Google са отвеждали компанията до някои изненадващи пазарни ниши в технологичния сектор.

Един от следващите опити на интернет компанията може да бъде проникването й на пазара на мобилните оператори, пише CNNMoney.

За това сочат усилията на компанията през последните години, които й позволяват да стане мобилен оператор в САЩ, редом с Verizon, AT&T или Sprint. Google вече продава мобилни телефони, като държи и лиценза за една от най-популярните операционни системи за мобилни устройства Android.

Освен това компанията направи и стъпки на пазара за доставка на интернет. Най-големият коз на Google обаче е програмата за разговори през интернет Google Voice, която стартира през май 2009 година. Само пет месеца по-късно услугата има 1,4 млн. потребители, като почти половината от тях я използват всеки ден.

Google в момента разчита на установените мобилни оператори, за да продава своите комуникационни услуги. Според някои анализатори следващата стъпка е да започне да работи директно с крайните потребители, без да има посредник, превръщайки се в мобилен оператор.

Според анализатори на компанията за мрежово оборудване Quantum Networks Google се движи точно в тази посока от години.

Трансформацията на Google в мобилен оператор

През 2008 година компанията направи опит да купи безжичен спектър за предоставяне на мобилен интернет, но в крайна сметка в наддаването спечели Verizon. Слуховете, че Google изкупува прокарани широколентови кабели, които не се използват обаче остават непотвърдени.

През февруари 2009 компанията обяви, че ще стане доставчик на ултрабърз широколентов интернет за около 500 хил. абонати в САЩ. Проектът е в процес на развитие и Google ще започне да тества новата услуга в университета Станфорд скоро.

Освен това Google вече позволява на потребителите да прескачат мобилните оператори чрез услугата си Google Voice. С новата версия на Android ("Gingerbread") чрез Google Voice ще могат да се провеждат разговори чрез смартфони с помощта на Wi-Fi мрежи.

Google също така разработва и лицензира най-бързо продаваната операционна система за смартфони в света – Android. Тя е безплатна за разработчиците на приложения и телефони, което повиши популярността й. Освен това Google печели от трафика, който търсачката й получава от смартфоните, базирани на Android.

Компанията навлезе и на пазара на смартфони със своя модел Nexus, който продава директно на потребителите онлайн.

Следващите стъпки

Дали обаче Google е склонна да се откаже от силните си връзки с операторите, най-вече с Verizon в САЩ, за да се конкурира с тях в мобилните телекомуникационни услуги?

От Google отказват да коментират този въпрос пред CNNMoney. Засега вероятността това да се случи в близкото бъдеще е малка, защото Google разчита на мобилните оператори за популяризирането на Android.

Но възможността е реална, особено след като Verizon реши да направи търсачката на Microsoft – Bing, основна в някои от смартфоните с Android, като лиши Google от ключово предимство.

Според анализатори на Forrester Research докато всеки ден се активират по 300 хил. нови устройства с Android чрез съществуващите мобилни оператори и докато тези устройства дават възможност на потребителите да теглят всички желани от тях приложения, за Google няма да има мотив да се конкурира с мобилните оператори.

Освен това, ако Google реши да стане мобилен оператор, ще се сблъска с обстойна проверка от регулаторните органи. Google също така има оскъден опит с обслужването на клиенти, а за да стане мобилен оператор, ще са нужни големи инвестиции, което ще се отрази на финансовите й резултати.

И все пак, Google има средствата и ресурсите, за да го постигне. Всичко, което е необходимо, е волята да го направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
gery_paneva
преди 13 години
Здравейте! Това е откъс от официалната страничка на Google Voice в Wikipedia:Google Voice is a telecommunications service by Google[1] launched on March 11, 2009 and normally available only to US residents.Поздрави,Гери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
valroudev
преди 13 години
google voice и android са създадени единствено и само за да нямат фирми като apple i skype монополно доминантно поведение и полозение на пазара !! прекаленето финансово разрастване на skype i apple е заплаха за Google ж бъдеще !! затова стратегията на Google e потенциалните конкуренти трябва да се отслабват. това забавя развитието им и отслабва евентуалната заплаха !!GOOGLE са номер 1 в търсенето на инфо и нищо повече. Но какво ще стане ако APPLE решат да инвестират 60 милиарда cash reserve в създаване на по интерактивен интернет, 3D Интернет + изкуствен интелект ?? дали местото на гоогле ще бъде толкова сигурно тогава !! Apple унищожи бизнеса на аудио магазините, сега ще унищожи този на вестници, списания, книги, на ред е кабелната телевизия, дали не идва и реда на интернет след това такъв какъвто го знаем в момента ...един обикновен 2D browser...!! FACEBOOK ще довърши Гоогле....само гледайте и ще видите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
valroudev
преди 13 години
по плитък анализ не бях чел. google voice e ot 2006 на пазара !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още