IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергията на предприемачество се движи на изток

Скритият досега демографски дивидент в развиващия се свят е предприемаческата революция сред младото население

14:41 | 18.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Енергията на предприемачество се движи на изток

Globals е една от многото бързоразвиващи се индийски ИТ компании, на които западняците се възхищават, но и едновременно с това - от която се страхуват. Основана през 2000 г., Globals вече има клиенти и офиси в 11 страни по света. Председателят и главен изпълнителен директор, Сухас Гопина, е само на 24 години. Повечето от неговите служителите са на сходна възраст.

Globals е поразителен пример за революция в света на бизнеса, пише The Economist. Доскоро бизнес средите в развиващия се свят традиционно принадлежаха на мениджъри „на възраст”. От друга страна, амбициозните младежи в страни като Индия предпочитаха сигурността на работното място в утвърдени компании. Една от причините за това е, че по-добре платените работни места, за предпочитане в международни фирми, са ключ към успешен брак в много от развиващите се страни.

Скритият демографски дивидент

Това се променя бързо и вече много от лидерските позиции са заети от млади хора, а още по-интересна е тенденцията към увеличаване броя на младите предприемачи. Възходът на тези новоизлюпени предприемачи разширява значително ползата на демографския дивидент, от който се ползва развиващия се свят. Досега статистиците често отбелязваха, че по-голямата част от развиващите се икономики ще имат преобладаващо младо население, докато богатите страни стареят. През 2020 г. средната възраст в Индия ще бъде 28 в сравнение с 38 в САЩ, 45 години в Западна Европа и 49 в Япония.

Дивидентът от младото население обаче няма да се изчерпи само с по-доброто съотношение между възрастовите групи. Много важни за икономиката ще бъдат също и последиците от по-предприемаческата бизнес култура, защото младите по природа са по-склонни да променят и отхвърлят съществуващия ред, отколкото възрастните. Тази предразположеност ще се засилва от две големи промени, настъпващи в развиващия се свят.

Предприемаческата бизнес култура

Първата от тях е информационно-технологичната революция. Данни на изследователската компания Boston Consulting Group показват, че в страните от групата БРИКИ (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Индонезия) вече има около 610 млн. интернет потребители и броят им ще се удвои до 2015 г.

Освен това потребителите в развиващия се свят изпреварват своите западни връстници в едно отношение. Те са много по-склонни да влизат в интернет чрез мобилни устройства, които се срещат навсякъде в развиващия се свят, а не чрез компютри. Това ще дава предимство на местните предприемачи, според Роб Залковиц, автор на книгата "Young World Rising". Докато западните компании са възпрепятствани от съществуващите системи и наследственото мислене, младите предприемачи в развиващия се свят могат да изградят своите фирми изцяло на базата на нови технологии.

Вторият фактор за изместването на предприемаческата енергия към развиващите се страни е революцията на интереса към предприемачество. Международни институции като Световната банка и Световния икономически форум помогнаха за популяризирането му чрез кампании, в една от които основателят на Globals бе обявен за най-младия предприемач и млад лидер в света Редица големи компании също насърчават тази тенденция. Microsoft помага на местния бизнес и неправителствени организации да подобрят своята информационно-технологична инфраструктура. Goldman Sachs похарчи 100 млн. долара за насърчаване предприемачеството сред жените, голяма част от които са в развиващите се страни.

Още по-важни от външните стимули са психологическите промени, които настъпват. Успехът на редица местни нови компании, като Infosys от Индия, Globant от Аржентина и SOFTtribe от Гана, има драматичен ефект върху мисленето в региона. Тези фирми за показали колко голям може да бъде успеха на младите предприемачи. Седемте създатели на Infosys са били едва на около 20 години когато основават компанията.

Служителите на тези компании представляват нова група в средната класа, като много от тях решават също да поемат по пътя на предприемачеството заради получения ценен опит.

Големите надежди

Младите предприемачи вече имат лидерски позиции на някои пазари, например на мобилните игри, видео и онлайн караокето. Те също имат изключителното умение да установят ниши на други пазари. Преди три години Брайт Саймънс, млад предприемач от Гана, реализира идеята за компания, която да помага на потребителите да разпознават фалшивите лекарства. Той се споразумява с фармацевтичните компании да маркират своите лекарствени продукти с уникални баркодове. Потребителите след това могат да използват мобилните си телефони, за да изпращат баркода на производителите, за да се уверят, че лекарствата са истински. Камал Кадир е друг пример – той обръща гръб на кариерата на Wall Street, за да основе CellBazaar, онлайн базар, където потребителите в Бангладеш могат да продават всичко, дори и скромни стоки като чувал картофи.

Изключенията

Китай, най-мощният икономически двигател в развиващия се свят, застарява бързо в резултат от политиката за допускане на едно дете на семейство. Заради нея се очаква до 2020 г. средната възраст в Китай да е 37 години, почти същата, както в САЩ. Освен това младите предприемачи в страната имат много пречки пред себе си.

Нигерия също е изключение заради многото кибер-престъпления, които убиха законния онлайн бизнес. PayPal например не приема плащания от хора с интернет адрес в Нигерия. В Латинска Америка пък много млади предприемачи работят в сивата икономика, където иновациите са рядкост и е трудно да се намери финансиране.

И все пак енергията на предприемачество се движи на изток. Фактът, че много компании от богатия свят отговориха на икономическата криза като спряха да наемат млади хора с по-малък опит само ще ускори този преход. Нищо чудно следващата компания с габаритите на Facebook да се основе в Индия и Индонезия, а не в застаряващата и назадничава Европа или Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Libor
преди 13 години
При Китай наистина застаряването може да се окаже проблем, за който никой не говори. Да трупат резерви сега, че да имат за пенсии после, а не като нас :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kircone
преди 13 години
страхотен материал, браво :) дава много поводи за размисъл, преосмислянето на предприемачеството и личната иницатива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още