IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настъпва ли краят на печатните издания?

Amazon обяви, че за периода април-юни е продал с 43% повече електронни книги, отколкото книги, отпечатани на хартия, включително 80% повече през последния месец

12:59 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Настъпва ли краят на печатните издания?

Настъпва ли краят на книгите, отпечатани на хартия, и ще започнат ли да изчезват книжарниците такива, каквито ги познаваме? Вероятно да, пише в коментарен материал MarketWatch.

Краят на епохата на печатните издания може да се илюстрира с патетичните усилия за продажба на това, което е останало от Barnes & Noble Inc. - най-голямата в света верига от книжарници. Едва ли друга компания някога е била в по-добри позиции да доминира световния пазар на печатни книги от Barnes & Noble и все пак приходите й през последните години са паднали дотолкова, че на ръководството не е останало нищо друго, освен да се опита да я продаде.

Акциите на Barnes & Noble, които допреди 5 години се търгуваха на нива от над 45 долара, сега са паднали под 15 долара за брой. Wall Street до такава степен е изгубил доверие в B&N, че дори новината за предстоящата битка за придобиване не успя да разпали нов интерес към компанията. Единствената светлинка в тунела са продажбите на електронни книги на B&N, които през последното тримесечие бележат ръст от 51% на годишна база.

Интересен аспект около залеза на компанията: Ръководството и служителите на Barnes & Noble притежават опции за закупуване на акции на компанията на стойност 5,5 млн. долара, които са им били предоставени в предишни години като стимул за по-усърдна работа. Тези опции имат средна цена при изпълнение от 20,19 долара за акция, което при сегашната стойност на акциите на Barnes & Noble от около 15 долара ги прави безпредметни.

Акциите и на други гиганти в сектора също губят позиции – Borders Group Inc. е изгубила 95% от стойността си и сега се търгува около 1,20 долара за акция.

Междувременно продажбата на електронни книги вече е достигнала критична маса. Предвидените количества от последния модел на Kindle, устройството за четене на електронни книги на Amazon.com Inc., са разпродадени седмици преди Kindle официално да бъде представен на пазара. Новото устройство е по-малко, по-евтино и има по-добър екран.

Amazon обяви, че за периода април-юни е продал с 43% повече електронни книги, отколкото книги, отпечатани на хартия, включително 80% повече през последния месец.

Цените на устройствата за четене на електронни книги се очаква да паднат допълнително. Nook на Barnes & Noble и Borders на Kobo струват 149 долара на пазара в САЩ, а новият и доста по-добър продукт на Amazon - едва 139 долара.

Разбира се, можете да свалите книги и на обикновен лаптоп, iPad на Apple или мобилен телефон и все пак устройствата за четене на електронни книги са предназначени за наистина сериозните читатели. Техните екрани, за разлика от компютърния екран, не излъчват никаква светлина към очите ви и това ги прави много по-добри за четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Diadomraz17
преди 13 години
Възходът на електронните книги не е някаква сериозна конспирация, просто естественото развитие на сектора. Тези тенденции се наблюдават вече и в България. Отскоро вече читателите могат да се радват и на електронни книги на български както и да свалят безплатно и законно от много онлайн библиотеки. Пред тях стой само избора на какво устройство да ги четат. Освен черно-белите рийдари които са първото поколение такива устройства който обаче са предназначени само за четенето на книги и толкова има и друга група устройства от класа на Apple Ipad чийто възможности се оказват доста по големи: от четенето на вестници списания през всички офис приложения, преминаваме през много важното предимство че са адски удобни за четене и следене на интернет източници, агенции и сайтова като investor.bg и много други подобни. За мен Ipad-a е нерентабилна покупка заради това ползвам друг електронен четец за 299лв на промоция http://***.reader-i.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още