IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опасната игра на Google – ще последва ли провал?

Шефът на компанията обяви, че придобиванията са се увеличили двойно спрямо прогнозите, което създава рискове

08:09 | 12.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Опасната игра на Google – ще последва ли провал?

Изпълнителният директор на Google Ерик Шмид обяви, че компанията извършва придобивания „два пъти по-бързо, отколкото се е очаквало, и се предвижда запазване на този темп”. Това поражда значителни рискове за гиганта, се казва в анализ на Marketwatch.

„Има много възможности. Можем да си позволим много придобивания. Намираме се в режим на дългосрочно инвестиране”, посочва Шмид в интервю за Bloomberg.

При всички положения Google разполага с толкова много пари в кеш, че може да си позволи множество придобивания. Не това обаче е проблемът. Той се състои в темпа на растеж, който може да се окаже твърде бърз и да се получи така, че компанията да стане жертва на собствените си амбиции.

По-опасно обаче е това, че прекомерното разрастване може да доведе до намеса на американското правителство. Това няма да е прецедент, тъй като вече се е случвало – с компанията на Бил Гейтс Microsoft.

Историята на Microsoft прилича много на това, което в момента се случва с Google. В края на 20-ти век компанията се развиваше толкова бързо, че мнозина си помислиха, че тя ще успее да преодолее Първия закон на Wall Street за гравитацията: това, което отива нагоре, трябва някога и да падне.

Microsoft се превърна в основа на много учебници и учебни програми, всяко хлапе с калкулатор искаше да работи там, се казва в анализа. Бил Гейтс бе провъзгласен за гений и точно когато всичко изглеждаше идеално, се намеси правителството.

То започна да руши монопола на Microsoft и скоро компанията се превърна в нещо различно. Сега тази опасност тегне над Google, предупреждават от Marketwatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
railhan
преди 13 години
... прекалено големи за да бъдат оставени да фалират. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
railhan
преди 13 години
Именно. Глупости на търкалета!Какво точно предлага автора? Google да не се развиват много бързо, щото иначе могат да ги спънат. И какво точно ще направи съда? Какво направиха срещу Microsoft и Intel? Нищо особено.Седебните процеси се проточиха с години и даже тези които завършиха имат малко последствия за Майкрософт. Те все още са една от компаниите които са прекалено големи за да фалират. Може би единствено факта, че имат прекрасни доходи и печалби, кара хората да не се замислят за това.Най-сериозното "наказание" което получиха(сравнително скоро), е да публикуват документация на API-тата си. За да могат и други продукти да могат да комуникират с техните приложения. Не съм много сигурен до къде го докараха това.Ето няколко примера за влияние с монополното си положение:Майкрософтската Java машина, която беше зле написана и не допусна JAVA да се наложи, когато те все още не бяха готови с конкурент(.NET). DirectX - за добро или лошо измести OpenGL.Някои опити за щастите не мина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Глупости на търкалета.Майкрософт бяха СЪДЕНИ няколко пъти за незаконно монополно поведение, а резултатите от осъждането бяха просто смешни, и не оказаха никакво влияние на развитието на компанията. Проблемите им се породиха само и единствено от некадърният мениджмънт и промяната в пазара.Гугъл просто не прави такива нарушения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още