IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стана ли YouTube печеливш проект?

Отговорът на този въпрос продължава да е обвит в мъгла, факт е обаче, че Google отказва да коментира видеосайта си

07:54 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стана ли YouTube печеливш проект?

Сайтът за споделяне на видеосъдържание YouTube, който Google, купи през 2006 г. за 1,65 млрд. долара,  продължава да е обвит в мъгла за погледите на широката публика по отношение на финансови резултати. Дали YouTube вече успява да носи пари на групата или все още е нерентабилен на фона на множеството споразумения за авторски права и дела за други нарушени такива?

Наскоро сайтът успя да постигне знаков успех в дело за 1 млрд. долара, което беше отхвърлено от щатски съд. Парите искаше да получи Viacom по обвинение, че YouTube е позволил публикуването на материали с неуредени авторски права.

Множеството съдебни спорове до този момент обаче никак не са за подценяване и от години пазарните анализатори се питат дали проектът някога ще успее да генерира солидна печалба. Трябва да се има предвид и че, по информация на TechCrunch, разноските по уреждането само на спечеления спор с Viacom са на стойност 100 млн. долара.

Преди година от Google заявиха, че YouTube може да бъде „много печеливш” в „неособено далечно бъдеще”. Но дали това предсказание е успяло да се сбъдне все още е неясно.

При обявяването на финансовите си резултати за второто тримесечие от компанията отговориха на репортерски въпроси относно сайта по този начин: „Вижте, ние не коментираме YouTube”, пише специализираното издание за маркетинг и медийни новини MediaPost.

„Това, което мога да ви кажа, е, че сме невероятно радостни от неговата траектория (на развитие)...”, допълват от Google.

„Ако трябва да сме честни, теоретично е възможноYouTube действително е печеливш, но Google не иска да разкрива числата, отнасящи се до това подразделение, защото, ако го направи, хвърля твърде голяма светлина върху останалия бизнес на компанията”, коментира анализатор за изданието.

„Но според мен Google много би искал да е способен да каже на анализаторите, че неговия голям, дългосрочен залог за този сайт се е изплатил... И че най-накрая постъпват големите парични потоци, които Уолстрийт очакваше.”

Така че, ако се вземе предвид тази теория, е твърде вероятно да е вярно това, че Google продължава да не изкарва добри пари от YouTube.

В същото време според данни на comScore един от конкурентите в сегмента – сайтът Hulu, чиято аудитория се равнява на по-малко от 20% от тази на YouTube, генерира повече от два пъти гледания на рекламни видеоклипове.

Hulu, който е съвместен проект на NBC Universal, News Corp. и Walt Disney Co., е на първо място в изследването за най-голяма гледаемост на видеорекламите, след него са две рекламни мрежи за видео, а на четвърто място са сайтовете на Microsoft. Следва още една рекламна мрежа и едва след нея са сайтовете на Google (главно YouTube).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още