IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една четвърт от световното население ползва интернет

Потребителите на световната мрежа са нараснали двойно между 2003 и 2009 г.

17:10 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над една четвърт от световното население ползва интернет

Около 26% от световното население са били потребители на интернет към края на 2009 г., а мобилните комуникации бележат истински бум. Това са основните изводи от нов доклад на Международния съюз по телекомуникации (ITU).

Потребителите на световната мрежа са нараснали двойно между 2003 и 2009 г., сочи анализът.

Въпреки това от ITU подчертават, че макар еволюцията на сектора на информационните и комуникационни технологии да е впечатляваща, все още има много хора, които не успяват да се възползват от ползите от информационното общество.

Над 80% от населението в развиващите се страни все още няма достъп до интернет, да не говорим за високоскоростна връзка, казва Сюзън Телтшър от организацията, цитирана от IDG News.

По думите й в развитите държави почти 60 на сто от домакинствата имат интернет достъп спрямо средно едва 12 на сто в „развиващия се свят“. Проникването на широколентови услуги е още по-малко в страните с развиващи се икономики – само 3,5 на сто към края на 2009 г.

Голяма част от растежа на комуникационния сектор в развиващите се държави се дължи на Китай и Индия. Въпреки че развиващите се страни имат повече мобилни абонати (като общ брой) спрямо тези в развитите държави, то повече от една трета от абонатите са именно на посочените два азиатски пазара.

Освен това в Китай е отбелязан голям напредък по отношение на интернет достъпа и в момента страната допринася за повече от половината от броя на ползващите мрежата в развиващите се държави.

Данните на ITU показват, че мобилните клетъчни мрежи вече покриват близо 90% от световното население, като се очаква до 2015 г. покритието да достигне 100%. Смята се, че дотогава повече от половината от хората на планетата ще ползват мобилен телефон.

От анализа става ясно още, че към края на миналата година около 1,4 млрд. домакинства в света са имали телевизор, което съответства на пенетрация на медията сред домакинствата от 79% спрямо 73 на сто през 2002 г. Най-ниска е пенетрацията в Африка – 28%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още