IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 50% скочи печалбата на Dell за тримесечието

Компанията освен това демонстрира оптимизъм за продължаване на икономическото възстановяване, както и за растеж на продажбите

09:27 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
С над 50% скочи печалбата на Dell за тримесечието

Американският компютърен производител Dell обяви скок от 52% на нетната си печалба за първото фискално тримесечие на годишна база. Резултатът е достигнал 441 млн. долара, надминавайки средните очаквания на анализаторите, предаде АФП.

Компанията освен това демонстрира в съобщение до медиите оптимизъм за продължаване на икономическото възстановяване, както и за растеж на продажбите през тази година.

Нетният резултат на акция за тримесечието, приключило на 30 април, възлиза на 30 цента спрямо 27 цента, прогнозирани от пазарните експерти. Продажбите на Dell за периода се покачват с 21 на сто в сравнение със същото тримесечие на 2009 и са за 14,874 млрд. долара. Средните прогнози бяха за 14,27 млрд. долара.

Увеличението на приходите от продажби е по-силно при предоставяните услуги (+32% до 2,788 млрд. долара), отколкото при продуктите (+18% до 12,086 млрд. долара).

От базираната в Тексас компания не правят конкретни прогнози за резултатите си до края на годината, но посочват, че „сме свидетели на начало на нов цикъл на подновяване на корпоративното технологично оборудване“.

Все пак от Dell предупреждават, че настоящото тримесечие и началото на следващото традиционно се характеризират с по-слабо търсене.

Борсовата сесия в Ню Йорк в четвъртък завърши за акциите на компанията с понижение от 4,41% до 13,66 долара, като спадът по позицията продължи и по време на електронната търговия след обявяването на финансовите резултати. Роля за понижението обаче в голяма степен изигра всеобщият песимизъм на пазара, понижил значително основните борсови индикатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още