IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфоните – новото оръжие на застрахователите в борбата за клиенти

За момента приложенията, предлагани от застрахователите, не представляват пълна технологична революция, но сегментът се възприема като многообещаващ

11:43 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Смартфоните – новото оръжие на застрахователите в борбата за клиенти

От документи, необходими за попълване при пътен инцидент, до известия за промени в климата, застрахователите откриват все повече възможности за достъп до настоящи и бъдещи клиенти посредством смартфоните.

Така например във Франция застрахователните компании Axa, Allianz, Amaguiz (част от Groupama) и Maaf пуснаха в началото на март свои мобилни приложения за телефоните iPhone на Apple, които предлагат помощ на потребителите в случай на автомобилна катастрофа.

Към момента насочени основно към iPhone, подобни приложения се очаква да бъдат широко предлагани на мобилните потребители в близко бъдеще, коментират експерти пред АФП. Засега обаче нито един от пуснатите модули не позволява да бъде извикана пътна помощ без телефонно обаждане.

Що се отнася до обезщетенията при инцидент, приложенията дават възможност за подаване на предварителна декларация, включваща данни за превозното средство, вида на инцидента (повреда или катастрофа), както и изпращане на снимки от местопроизшествието. С подаването на тази информация чрез iPhone-а на потребителя се отваря досие по случая.

За да бъде инцидентът напълно регистриран обаче, застрахованият все пак трябва да изпрати и по традиционната поща своята декларация, евентуално придружена от издаден от полицията документ (в случаите, когато става дума за кражба), обясняват експертите.

Тоест предлаганите засега мобилни приложения в застрахователния сектор, и то от само някои негови представители, все още носят само малко повече удобство, отколкото тотална технологична революция. И въпреки това става дума за нещо повече от обикновена апликация – сегмент, който дава реални ползи за потребителя (за разлика от много други мобилни приложения) и който тепърва предстои да се развива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още