IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скокът в търсенето на компютри повиши с 28% печалбата на HP

Нетната печалба на HP за второто фискално тримесечие се повишава до 2,2 млрд. долара

09:36 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скокът в търсенето на компютри повиши с 28% печалбата на HP

Технологичната компания Hewlett-Packard (HP), която е най-големият производител на компютри в света, е увеличила своята печалба с 28% на годишна база през изминалото тримесечие благодарение на силния ръст в покупките на компютри и принтери от домакинствата и компаниите, предаде CNN.

Нетната печалба на HP за второто фискално тримесечие, приключило на 30 април, се увеличава до 2,2 млрд. долара, или 91 цента на акция, спрямо положителен резултат 1,7 млрд. долара преди година.

След като се изключат еднократните приходи и разходи, печалбата на акция на HP е 1,09 долара, а това се оказа повече от пазарните прогнози за печалба на акция от 1,05 долара.

Приходите на компанията са нараснали с 13% на годишна база до 31 млрд. долара, което също надмина пазарните очаквания. Всички подразделения на HP отчитат ръст на своите продажби, с изключение на софтуерното. Най-много се увеличават продажбите на компютърното подразделение, където продажбите скачат с 21% на годишна база до 10 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на компанията Марк Хърд очаква печалбата на акция за цялата година да се увеличи до 4,45 – 4,5 долара, което е над предишните прогнози на HP.

Финансовите резултати и прогнозите на HP повишиха цената на акциите на компанията с 2,5% до 47,85 долара по време на днешната електронна търговия на Нюйоркската фондова борса.

През април HP приключи покупката на производителя на мрежово оборудване 3Com срещу сумата от 2,7 млрд. долара, след което обяви план да придобие затруднения финансово производител на смартфони Palm за 1,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още