IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световна кибервойна може да започне от Африка

Претоварени системи на електроцентрали и хаос поради лишени от компютърно управление летища са възможни сценарии при кибервойна

08:56 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Световна кибервойна може да започне от Африка

Световна кибервойна може да започне от Африка, въпреки че сега хакерски атаки най-често идват от Русия и Китай. Това е един от изводите на проведена миналата седмица в САЩ международна конференция по компютърна безопасност с участието на 30 страни, пише вестник „Комерсант“.

Проблемът е в това, че да се създаде 100% защита от хакери засега е невъзможно, а равнището на подготовка на атакуващите постоянно расте, е становището на бившия директор на звено в Пентагона Хари Рейдуейдж. Според него вече не става въпрос за единични опити на хакери да разбият системата за защита на дадена американска или европейска банка.

Разрушени от претоварване системи на електроцентрали, хаос поради лишени от компютърно управление летища, спрян заради неработещи светофари транспорт в градове, „ослепели“ системи за отбрана – участниците в конференцията смятат за реални всички тези сценарии.

„Аз повече от всичко се боя от това, че няма да ни стигне времето за подготовка срещу подобни атаки“, казва директорът на френската Агенция за информационна безопасност Патрик Пало.

Според допитване между компютърни експерти, главна опасност ще представляват неправителствени международни структури, а база за тяхната дейност би могло да има най-вече в Африка, тъй като там не действат международните правила за регулиране на интернет сървърите.

Американският експерт Грег Остин коментира, че все още повечето политици в света смятат, че с мрежовите заплахи трябва да се борим с обичайните методи, т.е. всяка страна да изгражда собствена система за защита от нападения. Но всъщност работата е там, смята той, че обичайната дипломация и геополитика в цифровата ера са съвсем различни. По думите му докато основата на геополитиката е защитата на държавните граници, то основата на кибердипломацията е съществуването в свят, където не само няма граници, но и самото развитие на държавите е възможно само при постоянен свободен обмен на информация.

Според данни от доклад на ФБР, части от който са били огласени на конференцията, Китай през последните години е подготвил около 180 хил. кибершпиони, като 30 хил. от тях са военни, а другите – граждански специалисти. По данни на ФБР само през миналата година китайски хакери се предприели 90 хил. опита за разбиване на бази данни на Пентагона, а до 2020 г. Китай възнамерява да създаде „най-добрите в света информационни войски“.

Според доклада основен инструмент, използван от китайските хакери, е разработена в страната сканираща програма, наречена от ФБР „титанов дъжд“. Програмата всяка секунда проверява хиляди компютърни мрежи на американски военни предприятия и държавни учреждения. „Разбивачите“ не оставят цифрови „отпечатъци“ и създават за себе си безопасен изход от разбитата система за по-малко от 20 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още