IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната търговска организация се захваща с онлайн цензурата в Китай

Според еврокомисаря по дигиталната политика цензурата представлява търговска бариера

21:14 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Световната търговска организация се захваща с онлайн цензурата в Китай

Цензурата, налагана от Китай в интернет, представлява търговска бариера и би трябвало да бъде обсъдена от Световната търговска организация, заяви в понеделник в Шанхай европейският комисар по дигиталната политика Нели Крус, предаде АФП. Крус обясни, че е разговаряла по въпроса с китайски представители през миналата седмица.

„Това е един от проблемите, които би трябвало да бъдат проучени от Световната търговска организация”, е заявила Крус в края на петдневното си посещение в Китай.

Азиатската държава, в която се намира най-голямата общност от интернет потребители в света – над 400 млн. души, налага сурова цензура върху онлайн съдържанието, като особено засилени са мерките с сайтове по политически въпроси, както и в порностраници.

По думите на еврокомисаря ограниченията на Пекин са истинска бариера за комуникацията. „Всеки път, когато мога, призовавам европейските компании да бъдат третирани по справедлив и безпристрастен начин в Китай и обратното”, казва Нели Крус.

Помолена да коментира оттеглянето на Google от страната, Крус обаче не е дала отговор с обяснението, че става дума за корпоративно решение и за американска политика.

През март интернет компанията спря да си налага сама цензура в показваните резултати при търсене в знак на протест срещу кибератаките, идващи от страната, според Google, и пренасочи трафика си към платформа, базирана в Хонконг.

Това решение доведе след себе си поредица от коментари и разговори между Пекин и Вашингтон, не само по въпросите на свободата в интернет, а до взаимоотношения в редица други сфери, касаещи търговското сътрудничество между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 11.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още