IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

YouTube стигна 2 млрд. посещения на ден

Уебсайтът за видео споделяне може да излезе за първи път на печалба тази година от създаването си преди пет години

15:50 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
YouTube стигна 2 млрд. посещения на ден

Уебсайтът за споделяне на видео материали в интернет YouTube вече има над 2 млрд. посещения на ден, което е рекорд от създаването му преди пет години, предаде BBC.

Посетителите на YouTube са два пъти повече от хората, които гледат трите най-популярни телевизионни канала в САЩ, съобщават от интернет компанията Google, която е собственик на сайта, чиято бета версия бе пусната точно преди пет години.

Съоснователят на YouTube Чад Хърли е оптимистично настроен и вижда големи възможности за растеж в областта на пазара на онлайн видео, където YouTube се е позиционирал като един от лидерите.

Според него двата милиона гледания на ден бележат повратна точка в историята на сайта. Той посочва, че броят на посещенията е голям, но средното време, прекарано в сайта, е само 15 минути на ден в сравнение с петте часа, които потребителите отделят за гледане на телевизия.

Google купи сайта за видеосподеляне в края на 2006 г. срещу сумата от 1,65 млрд. долара. Преди точно седем месеца YouTube регистрира 1 млрд. посещения на ден.

Първото видео, което се появява в YouTube при създаването му преди пет години, е на другия съосновател на сайта Джавед Карим. То е с дължина 19 секунди и показва посещението му в зоологическата градина.

Сред клиповете, които допринасят за известността на YouTube, е интервюто с американския президент Барак Обама, както и рекламата на Nike с Роналдиньо.

Към края на март тази година всяка минута в YouTube се качват по 24 часа видео от потребители по целия свят.

Дори и днес обаче в YouTube все още има видео материали на потребители, които са нарушили различни авторски права. Според експерти бъдещето на сайта зависи от разрешаването на този проблем.

Ето защо през последните месеци YouTube работи усилено, за да спечели на своя страна притежателите на авторски права. Уебсайтът промени и своите услуги по такъв начин, че да може да спечели от качването на професионални филми в интернет и преминаването от обикновена към интернет телевизия.

YouTube може да стане част от медийната група на Google, която дава на хората достъп до филми, книги, списания, телевизионни предавания и друго дигитално съдържание, смятат анализатори. Те посочват, че уебсайтът може да излезе на печалба през тази година за първи път от създаването си и да се превърне в традиционен доставчик на съдържание за кабелните телевизии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още