IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос се оказа крупен акционер в Alibaba

Милиардерът финансист е третият по големина инвеститор в най-големия сайт за електронна търговия в Китай

15:27 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Джордж Сорос се оказа крупен акционер в Alibaba

Известният милиардер, инвеститор и финансист Джордж Сорос се оказа крупен акционер в най-големия сайт за електронна търговия в Китай - Alibaba.com. Миналата година той е закупил акции на китайската компания Alibaba.com Ltd., която управлява сайта за електронна търговия, с което се е наредил на трето място сред най-големите й инвеститори.

Това е разкрил главният изпълнителен директор на Alibaba Дейвид Вей по време на годишното събрание на акционерите, което се е провело днес в китайския град Шънджън. От неговите думи става ясно още, че Джордж Сорос е инвестирал в Alibaba.com през третото тримесечие на 2009 г.

Новината повиши с цели 11% цената на акциите на компанията, която се търгува на фондовата борса в Хонконг, предаде Wall Street Journal.

Размерът на неговия дял обаче не става ясен. Най-големият акционер в компанията е Alibaba Group с дял от 73%, следвана от Morgan Stanley с 1,5%.

Всички останали акционери държат 0,36% от капитала на дружеството.

Новината може да има благоприятен ефект върху акциите на сайта за електронна търговия, които досега изоставаха в сравнение с представянето на главния индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng.

Alibaba.com увеличи своята печалба с 49% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2009 г. до 281,2 млн. китайски юана (41,2 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още