IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SAP купува Sybase за 5,8 млрд. долара

Германският производител на бизнес софтуер цели да улесни достъпа до програмите си през мобилни устройства

10:34 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
SAP купува Sybase за 5,8 млрд. долара

Германският софтуерен гигант SAP обяви, че планира да закупи по-малкия производител на софтуер Sybase за 5,8 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

SAP ще плати 65 долара за акция на Sybase, което представлява премия от 56% спрямо цената от вторник. След новината книжата на Sybase поскъпнаха до 64,5 долара.

Производителят на бизнес софтуер ще финансира сделката със собствени средства плюс заем в размер на 2,75 млрд. евро.

Компанията очаква да приключи транзакцията през третото тримесечие на годината.

Sybase е четвъртият по големина в света производител на софтуер за бази данни след Oracle, IBM и Microsoft, но най-ценният актив на компанията за SAP е бизнесът й с мобилен софтуер, който отговаря за 27% от продажбите й.

По този начин SAP ще се сдобие с технология, която ще й позволи да предоставя счетоводен софтуер и други програми за смартфони.

Придобиването ще е второто по големина в близо 40-годишната история на SAP и идва след напускането през февруари на главния изпълнителен директор Лео Апотекер, който бе заменен от двама изпълнителни директори в лицето на Бил МакДермът и Джим Хагеман Снейб.

Най-голямата придобивка на SAP досега е покупката на Business Objects през 2008 за 6,8 млрд. долара.

Основният конкурент на SAP, Oracle, бе първият голям производител на софтуер, който агресивно се насочи към придобивания, като похарчи повече от 42 млрд. долара за около 60 компании.

„SAP най-накрая се събудиха и разбраха, че трябва да се поучат от Oracle“, смята Трип Чоудри, анализатор в Global Equities Research. „По-добре късно, отколкото никога.“

Базираната в Калифорния Sybase продава програми, които улесняват достъпа на служителите до бизнес приложения през мобилни устройства.

SAP вече използва технологията, позволяваща на клиентите й да ползват приложенията на фирмата, когато са в движение.

„Искаме да сме сигурни, че нашите приложения ще могат да бъдат ползвани през всички водещи мобилни устройства“, е заявил Снейб. „Покупката на Sybase ще ни позволи точно това.“

Печалбата на SAP се удвои през първото тримесечие на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още