IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на Cisco скочиха с 27% до рекордните 10,4 млрд. долара

Приходите от всички географски региони отчитат двуцифрен ръст

09:46 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на Cisco скочиха с 27% до рекордните 10,4 млрд. долара

Най-големият производител на мрежово оборудване в света Cisco Systems обяви, че продажбите му зa изминалото тримесечие са скочили силно с 27% на годишна база и са стигнали рекордна за историята на компанията стойност. Ръководството очаква финансовите резултати да продължат да се подобряват през тази година с укрепването на световната икономика и нарастването на разходите за технологии.

Главният изпълнителен директор на технологичния гигант Джон Чеймбърз заяви, че продажбите на Cisco са отчели силен ръст във всички географски региони, продуктови и клиентски сегменти, като растежът е бил по-силен дори и от периода преди началото на финансовата криза през 2008 г., предаде CNN. Според него изминалото тримесечие е вероятно най-силното в историята на технологичната компания.

Нетната печалба на базираната в Сан Хосе, Калифорния компания нараства до 2,2 млрд. долара, или 37 цента на акция, в сравнение с положителен резултат от 1,8 млрд. долара, или 30 цента на акция, преди година. След като се изключат еднократните ефекти, печалбата на Cisco за тримесечието, приключило на 1 май, възлиза на 2,5 млрд. долара, или 42 цента на акция, което надмина очакваните 39 цента.

Продажбите на компанията, която влезе в индекса Dow Jones IA юни миналата година, се скочили с 27 на сто до 10,40 млрд. долара. Анализаторите очакваха продажби от 10,2 млрд. долара. Приходите от всички географски региони отчитат двуцифрен ръст през разглежданото тримесечие, в това число и с 30 на сто в Европа.

За текущото фискално тримесечие,което се явява четвърто за компанията, Cisco очаква приходите да се увеличат с 25%-28% на годишна база. Това включва и продажбите на оборудване за видео конференции, произвеждано от норвежката компания Tandberg, която Cisco купи през това тримесечие.

Джон Чеймбърз все пак призна, че състоянието на световната икономика остава крехко, а компаниите са все още предпазливи, особено когато става въпрос за наемане на служители. Според него компаниите се интересуват все повече от повишаване на производителността си чрез технологии, коeто вещае добро бъдеще за неговата индустрия.

Акциите на Cisco поевтиняват с 2,1% до 26,18 долара по време на днешната електронна търговия на борсата Nasdaq. През последните 12 месеца пазарната капитализация на компанията е скочила с близо 43% до 153,10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още